Vijesti

Na spisku više birača nego građana u BiH?!

Centralni birački spisak BiH biće prečišćen do opštih izbora 2018. godine, saznaje „EuroBlic“ iz izvora bliskih CIK BiH.

 

Nakon što je poslednji popis stanovništva pokazao apsurdnu situaciju da u BiH ima više birača nego građana, izvori iz CIK tvrde da je vrlo izvesno da posle lokalnih izbora sledi prečišćavanje Centralnog biračkog spiska. Nezvanično saznajemo da je samo u poslednja tri meseca broj birača u BiH povećan za 17.000, što je i za državne parlamentarce neverovatan podatak.

“Centralni birački spisak bi trebalo da bude samo odraz baze podataka iz Agencije za identifikaciona dokumenta (IDDEEA), s tim što bi ga najmanje dva puta godišnje trebalo prečišćavati. Očigledno je da IDDEEA nije dobro uvezana sa matičnim uredima, da ako je neko umro mora da bude automatski brisan sa biračkog spiska. Takođe, i osobe koje su odjavile boravak iz BiH trebalo bi da budu brisane sa biračkog spiska”, kaže poslanik SNSD i član radne grupe za izmenu Izbornog zakona BiH Lazar Prodanović.

On priznaje da se prilikom izmena Izbornog zakona BiH nije vodila rasprava o Centralnom biračkom spisku, jer za to nije postojala politička volja.

Poslanik NDP Momčilo Novaković smatra da najveću odgovornost za tačan birački spisak ima CIK BiH.

“Nema tu puno mudrosti. Postoji prostor, ali nema volje i političke saglasnosti oko toga da se spiskovi ažuriraju i da Centralni birački spisak odražava stvarni broj birača koji mogu izaći na izbore. Čim parlament BiH počne da radi, pozabavićemo se time, da se – ako postoje neka zakonska ograničenja za tačnu evidenciju – ona otklone”, kaže Novaković.

U CIK BiH navode da podatke za Centralni birački spisak dobijaju, pre svega, od IDDEEA.

“Svi koji imaju važeću ličnu kartu, pa i oni koji su u inostranstvu, nalaze se na Centralnom biračkom spisku. Takođe, i oni koji nemaju ličnu kartu IDDEEA, ali su imali prebivalište u BiH 1991, mogu da budu registrovani birači ako dostave uverenje o državljanstvu BiH. U čitavoj priči su i nadležni organi koji bi trebalo da dostave odgovarajauće podatke IDDEEA, pre svega matični uredi, koji vode evidenciju o umrlima. Možemo samo pretpostaviti da tu ne postoji ažurnost”, rekla je portparol CIK BiH Maksida Pirić.

Izvor: EuroBlic

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close