Vijesti

Na području CJB Doboj stanje bezbjednosti zadovoljavajuće i stabilno

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je 21.07.2016 godine održana u Centru javne bezbjednosti Doboj, načelnik Centra Dragan Prodanović istakao je da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće i stabilno što se ogleda u činjenici da nije bilo bezbjednosno interesantnih događaja koji bi po načinu izvršenja i nastalih posljedica doveli do značajnijeg uznemirenja javnosti.

Preduzetim preventivnim aktivnostima policijskih službenika povećan je broj rasvjetljenih krivičnih djela za 3,8%. Broj evidentiranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira smanjen za 4,5% u odnosu na isti period prethodne godine. Neznatno je povećan broj saobraćajnih nezgoda, ali je prisutno povećanje saobraćajnih nezgoda sa smrtnom posljedicom.

Načelnik je istakao da će Centar javne bezbjednosti Doboj i u narednom periodu provoditi aktivnosti na pojačanoj kontroli saobraćaja s ciljem otkrivanja prekršaja koji najčešće dovode do nastanka saobraćajnih nezgoda sa težim posljedicama (alkoholisanost vozača i prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila).
Za prvih šest mjeseci tekuće godine evidentirana su ukupno 724 krivična djela opšteg kriminaliteta, što je za 1,4% više nego u istom mjesecu prethodne godine (714). Razriješeno je ukupno 475 krivičnih djela, odnosno 61,2%. Rasvjetljena su 52 krivična djela učinjena u prethodnim godinama.
Broj krivičnih djela protiv imovine smanjen je za 6,5 %. Od toga krivična djela teške krađe smanjena su za 13,6% i krađa za 0,5%. U navedenom periodu evidentirano je 9 krivičnih djela razbojništva i 4 krivična djela razbojništva u pokušaju. Rasvjetljeno je 11 krivičnih djela (4 iz prethodnih godina).
U navedenom periodu nadležnom tužilaštvu podnesena su 672 izvještaja kojim su obuhvaćena 502 lica. Od toga 175 lica su povratnici u izvršenju krivičnih djela, dok su 42 maloljetnika evidentirani kao izvršioci krivičnog djela.
Otkrivena su 32 krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Nadležnim tužilaštvima podneseno je 27 izvještaja protiv 31 lica. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 2.329.000,00 KM, dok ostvarena protivpravna imovinska korist iznosi oko 3.872.000,00 KM.
U posmatranom mjesecu evidentirano je ukupno 445 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira. Nadležnim sudovima podneseno je 148 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno je 214 prekršajnih naloga, sve protiv 463 lica. Zbog narušavanja javnog reda i mira lišeno je slobode 59 lica.
Za prvih šest mjeseci tekuće godine evidentirano je 560 saobraćajnih nezgoda u kojim je smrtno stardalo 17 lica (4 vozača, 3 putnika, 1 vozač mopeda, 3 biciklista i 6 pješaka), dok je 46 lica zadobilo teže, a 202 lica lakše tjelesne povrede. Evidentirano je 379 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom.
Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola lišeno je slobode zadržavanjem 789 lica. Od toga kod 87 lica koncentracija alkohola u organizmu bila je veća od 2,00 gr/kg.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close