Sport

Na petom “Jahorina ultra trejlu” učestvovaće više od 430 takmičara

Na petom međunarodnom takmičenju u trčanju “Jahorina ultra trejl”, koje će biti održano od sutra do nedjelje, 28. jula, na stazama koje povezuju Jahorinu sa Ravnom planinom, Romanijom, Sarajevom i Trebevićem, učestvovaće više od 430 takmičara iz 26 zemalja, rekla je danas direktor i organizator trke Sanja Kavaz.

Kavazova je rekla da se takmičenje sastoji od četiri trke različite dužine, mini 17 kilometara, midi 38 kilometara, maksi 69 kilometara i ultra trejl 101 kilometar. 

“Na mini trejlu, koji je ove godine najinteresantniji u okviru takmičenja, je najviše učesnika, više od 220. Više od 110 učesnika biće na midi trejlu koje počinje na Baščaršiji, a zavrašava na Jahorini. Na maksi trejlu su 62 učesnika i oko 70 učesnika na najdužem ultra trejlu”, rekla je Kavazova na konferenciji za novinare u Sarajevu. 

Kavazova je istakla da najduža trka počinje sutra u ponoć, čiji je limit za završetak 29 časova, maksi trejl će početi na Jahorini u 6.00 časova u subotu, 27. jula, i kružna je staza, a limit za završetak je 21.00 čas. 

“Midi trka u dužini od 38 kilometara počinje na Baščaršiji, a limit za završetak je 10 časova i u nedjelju 28. jula trčaće se najkraća na Jahorini, a riječ je o kružnoj stazi”, navela je ona. 

Kavazova je dodala da će se trčati na stazama u prirodi sa usponom, što, kako je rekla, predstavlja dodatni izazov takmičarima. 

“Godinama smo rasli, uređivali i održavali staze, usavršavali se kao organizatori, povezivali sa brojnim trkama u regionu i sada možemo reći da smo postali jedna od najboljih trka u BiH, sa najboljim rejtingom u regionu i šire”, istakla je Kavazova i dodala da je ovo trka koja spaja planine i gradove. 

Među učesnicima ove godine su i takmičarka iz Italije Frančeska Kanepa /Francesce Canepa/ i trkač i trener iz Velike Britanije Čarli Šarp /Charlie Sharpe/ koji po drugi put učestvuje na ovoj trci, a drži rekord od 10 časova i 44 minuta koliko mu je 2017. godine trebalo da pretrči najdužu stazu. 

Šarp je rekao da mu je drago da ponovo učestvuje na ovom takmičenju, te da planira da popravi rezultat u odnosu na prethodni put. 

Kanepova je istakla da je prvi put u BiH i zahvalila je organizatorima takmičenja na pozivu, te dodala da će dati sve od sebe na trci. 

Na današnjoj konferenciji predstavljen je i bilten “Jahorina ultra trejl” kao prvo izdanje BiH o trejl trčanju koje, osim sadržaja o trci, donosi i korisne informacije o prevenciji povreda, ali i intervjue s poznatim trkačima. 

Sve učesnike ovog takmičenja očekuje startni paket u kojem, osim kvalitetne tehničke majice, dobijaju vrijedan poklon organizatora, gratis vožnju šestosjedom do vrha Ogorjelica, te poklone sponzora. 

Foto: Screenshot/jahorinatrail

Izvor:SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close