Na Ozrenu kod manastira Svetog Nikole služenjem parastosa i polaganjem vijenaca i cvijeća kod spomen-krsta obilježen je Dan nestalih i poginulih Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Obilježavanju na Ozrenu prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević, potpredsjednik Skupštine grada Doboja Zoran Blagojević, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Doboja Danijel Jošić, te brojni drugi zvaničnici, delegacije i organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Republika Srpska, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, traga za još 1.646 nestalih lica, od kojih je 1.011 civila, među kojima 312 žena i djece.

Traga se za još 623 nestala pripadnika Vojske Republike Srpske i 12 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tokom rata ubijeno je 26.048 boraca i 8.994 civila.

Od kako je traženje nestalih lica prešlo na nivo BiH potraga za nestalim licima svedena je na minimum, pronađeno je svega 59 lica srpske nacionalnosti za 15 godina rada Instituta za nestale osobe BiH.

Foto: Ustupljene fotografije

RTV Doboj

Prethodni članakGoganović: Saradnja sa NATO da, integracije ne
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 31. avgust