Kultura

Na današnji dan rođen srpski kompozitor Kornelije Stanković

Booking.com

Na današnji dan 1831. godine rođen je Kornelije Stanković, prvi obrazovani srpski kompozitor, pijanista i horovođa pjevačkog društva.

Rođen je u srpskoj građanskoj porodici u Tabanu, srpskoj četvrti Budima. Ostavši rano bez roditelja, jedno vrijeme je živio kod starije sestre u Aradu, gdje je pohađao osnovnu školu i dva razreda gimnazije. 

Potom je prešao u Segedin, te kod brata Josifa u Taban, da bi završio gimnaziju u Pešti /1849. godine/. 

Zahvaljujući moralnoj i materijalnoj pomoći porodičnih prijatelja, bračnog para Jelene i Pavla Riđičkog od Skribešća, 1850. godine otišao je na studije muzike u Beč, kod uglednog dvorskog orguljaša, profesora Konzervatorijuma Simona Sehtera, izučavao je harmoniju i kontrapunkt i savladao osnove pijanističke tehnike. 

Raskošan muzički život i časovi bečkog profesora obilježili su najznačajniji dio, ali i završetak Stankovićevog školovanja. 

Neizlječiva bolest, tuberkuloza, mladom umjetniku je onemogućila željeno muzičko usavršavanje u Rusiji. 

Preminuo je u 34. godini, uoči Vaskrsa, 4/16. aprila 1865. godine. 

Sahranjen je na srpskom groblju u Tabanu. Kada je ovo groblje iseljeno, njegovi posmrtni ostaci su preneseni na Budimsko groblje, odakle su na inicijativu Muzičkog društva “Stanković” 1940. godine preneseni u Beograd i sahranjeni na Novom groblju, u Aleji velikana. 

NJegovo ime upisano je u knjigu “100 najznamenitijih Srba”. 

Među njegovim najpoznatijim klavirskim djelima su “Ustaj, ustaj Srbine”, “Što se bore misli moje”, “Srpska polka”… 

Kada je riječ o vokalnim djelima, posebno se ističu “Srpski hajduci”, “Himna Srbije”, “Uskliknimo s ljubavlju”…, a u crkvenom muzičkom stvaralaštvu “Pravoslavno crkveno pojanje u srpskoga naroda”, “Srpsko crkveno karlovačko pojanje”… 

Foto: medias.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close