Vijesti

Na bolovanje samo sa preporukom ustanove koja ima ugovor sa Fondom (VIDEO)

Fond zdravstvenog osiguranja u martu ove godine donio je novi Pravilnik kojim se utvrđuje da bolovanje mogu da preporuče samo zdravstvene ustanove koje imaju ugovor sa Fondom.

Uredba je uvedena zbog bolje kontrole bolovanja, ali je napravila probleme onima koji se liječe u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Trudnice u Republici Srpskoj u buduće ne mogu na trudničko bolovanje na osnovu nalaza i preporuke ginekologa iz privatne zdravstvene ustanove ako ta ustanova nema ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja.

Novom uredbom, navode iz Fonda, definisano je da se bolovanje može otvoriti samo kada u medicinskom nalazu jasno bude definisano da lice nije sposobno za rad: “Napominjemo da se ovdje ne dovodi u pitanje stručnost ljekara u privatnim zdravstvenim ustanovama, niti kvalitet pružanja zdravstvene usluge, već Fond nastoji da unaprijedi ovu oblast i da generalno zaštiti prava osiguranika, budući da Fond ne može da obavlja kontrole u zdravstvenim ustanovama koje nemaju ugovor sa nama. Takođe, zdravstvene ustanove predlažući bolovanje za osiguranike, a da pri tome nemaju ugovor sa nama, direktno utiču na trošak bolovanja i stavljaju se u istu ravan sa ugovorenim zdravstvenim ustanovama.”

Dio ljekara smatra da se na ovaj način dodatno opterećuju njihove kolege koje rade na primarnom nivou, ali i same trudnice koje na mjesečni pregled moraju ići dva puta.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close