Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje preventivnu kampanju pod nazivom “Budi sigma! Zaustavi/Prijavi vršnjačko nasilje!” koja je usmjerena ka učenicima osnovnih i srednjih škola sa ciljem sprečavanja vršnjačkog nasilja.

Primarni cilj kampanje je upoznavanje učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji Republike Srpske sa pojmom vršnjačkog nasilja, načinom ispoljavanja nasilja među djecom i mladima, posljedicama koje ostavlja na žrtve nasilja, kao i podizanje svijesti građana o značaju blagovremenog otkrivanja ovakvih vidova nasilja, saopštio je MUP Srpske.

S obzirom da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podržalo realizaciju programa “Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza”, čiji je inicijator Republički pedagoški zavod Republike Srpske, te da su policijski službenici stalni članovi školskih multisektorskih timova formiranih u okviru programa, kampanja ima za cilj i unapređenje komunikacije i saradnje sa direktorima škola i prosvjetnim radnicima, roditeljima i učenicima, kako bi se poboljšalo međusobno povjerenje, blagovremeno uočili konkretni problemi, identifikovali konfliktni pojedinci, a sve sa ciljem sprečavanja eskalacije vršnjačkog nasilja.

– U prvih devet mjeseci ove godine evidentirano je 50 slučajeva vršnjačkog nasilja. Vršnjačko nasilje je počinilo 75 maloljetnika ( 66 muškog i devet ženskog pola) nad 63 maloljetnika.Među maloljetnim počiniocima 27 su učenici osnovne, a 48 srednje škole – navodi MUP Srpske.

U tim događajima su tri maloljetnika zadobila teže, 38 lakše povrede povrede, 12 maloljetnika je pretrpilo psihičku bol, četiri su uznemiravana putem interneta, a kod 11 maloljetnika su nastupile ostale posljedice.

Na predavanjima koja će biti organizovana u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, učenici će se upoznati i sa procedurama šta da urade i kome da se obrate u slučaju da postanu žrtva vršnjačkog nasilja, kao i šta da urade ako imaju saznanja da je neko drugi žrtva vršnjačkog nasilja.

Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sisitemu Republike Srpske definisane su procedure svih nadležnih insititcija u slučaju postupanja po prijavama vršnjačkog nasilja.

Foto: mup.vladars.net

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik u UKC Srpske uručuje inkubatore
Naredni članakUručeni transportni inkubatori; Dodik: Spasiti jedno dijete, znači spasiti svijet (FOTO/VIDEO)