BANJALUKA – Od 1. februara u BiH će se na auto-gas plaćati putarina od 0,40 KM po kilogramu, dok će domaćinstva koja koriste gas biti oslobođena ovog nameta. Ovakvo rješenje naftaši bi mogli da iskoriste i zadrže dobar dobar dio prihoda koji bi trebalo da ide državi i to tako što će prikazati da su gas prodali domaćinstvima, a on će u stvari završiti u automobilima, saznaje portal CAPITAL.

Da takva mogućnost postoji ne kriju ni vlasnici benzinskih pumpi, ali ni u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u kojoj navode će sprovoditi detaljne kontrole te da već pripremaju propise kako bi se izbjegla mogućnost malverzacija.

Nakon što 1. februara na snagu stupe Izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH, auto-gas će poskupjeti za oko 0,30 KM. Ovim izmjenama zakona uvedena je putarina na auto-gas i to 0,15 KM po kilogramu za puteve i 0,25 KM po kilogramu za autoputeve.

UIO: Uvoznici će potpisivati izjavu u kojoj će navoditi namjenu gasa

U UIO za CAPITAL su rekli će naredne sedmice pipremiti izmjenu uputstva o popunjavanju carinske deklaracije i to tako što će biti pripremljena posebna izjava, koja će biti sastavni dio carinske dokumentacije prilikom uvoza gasa u BiH. U toj izjavi koju će popunjavati i ovjeravati uvoznici gasa u BiH će biti deklarisana konačna namjena gasa koji se uvozi u BiH.

„Za gas koji se uvozi za potrebe u domaćinstvu kroz uvozni carinski postupak se neće plaćati putarina, dok se za sav ostali gas koji je namijenjen kao pogonsko gorivo plaća putarina prilikom uvoznog carinjenja. Za uvoznike koji gas budu uvozili za dalju prodaju u BiH i koji ne znaju konačnu svrhu prodaje gasa u carinskom postupku će biti naplaćena putarina u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o akcizama“, rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

Резултат слика за uio bihOn je dodao da će po isteku tri mjeseca od početka primjene ovih izmjena zakona UIO uraditi posebnu analizu kako bi se vidjelo da li je bilo malverzacija i koje će mjere biti preduzete.

„Analiza će biti urađena na bazi količina uvoza gasa u BiH, broja automobila koji koriste gas kao pogonsko gorivo, razmijenjenih podataka sa entitetskim ministarstvima trgovine, te do tada izvršenim kontrolama na terenu. Na osnovu tako urađene analize doći ćemo do zaključaka o eventualnim sljedećim koracima koji će se trebati preduzeti“, naglasio je Kovačević.

U UIO su rekli da će svi poreski obveznici koji se bave prometom nafte i naftnih derivata i gasa zadnjeg dana januara morati izvršti popis zaliha ovih proizvoda te da će u popisnim listama koje će UIO pripremiti morati ispuniti stanje svih pogonskih goriva na koje će obračunati akcize i putarine u skladu sa novim izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

„U cilju izbjegavanja bilo kakvih neregularnosti UIO će zatražiti od nadležnih entitetskih Ministarstva trgovine podatke o količinama i stanju zaliha nafte i naftnih derivata kod poreskih obveznika koji se bave prodajom ove vrste robe u BiH, kako bi te podatke mogli uporediti sa podacima dostavljenim od strane svakog obveznika u popisnim listama. Po ovom osnovu biće izvršene i kontrole na terenu u svakom slučaju gdje se primjete bilo kakva odstupanja, kao i nasumične kontrole na sam dan popisa“, rekli su u UIO.

Prema podacima UIO u BiH je u prošloj godini uvezeno gasa i ostalih gasovitih ugljovodonika u vrijednosti od 183,4 miliona KM.

Naftaši oprezni: Jedni tvrde da su malverzacije moguće, drugi da nisu

Sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Zoran Berak kaže za CAPITAL da ne očekuje bilo kakve malverzacije sa prodajom gasa.

„Ne vjerujem da bi moglo doći do bilo kakvih malverzacija, jer inspekcija radi svoj posao, a kontrole kod distributrea su veoma česte“, kaže Berak.

Vlasnik „Ideal Petrola“ Nenad Luburić, ipak, smatra da će malverzacija biti. On ističe da ni država neće dobiti ništa sa povećanjem akciza na naftne derivate te da će samo doći do povećanja prodaje lož ulja i ostalih surogata.

Сродна слика„Što se tiče gasa, sigurno je da će i tu doći do prepumpavanja. Ljudi vrlo brzo pronađu način, samo se plaše reći, ali sigurno je da će biti određenih malverzacija. Isto kao sa lož-ljem, svi znamo da se niko ne grije na lož-ulje godinama, a ono se prodaje“, kazao je on.

Istakao je da je trebalo uvesti akcize na sve surogate, pa vratiti iznos onima koji ih ne koriste kao pogonsko gorivo, a na gorivo ne povećavati i da bi se isti efekat postigao.

Direktor firme HIFA Petrol i suvlasnik HIFA Grupacije Hajrudin Ahmetlić nije želio konkretno da kaže može li doći do određenih nezakonitosti nakon početka primjene ovog zakona.

„Što se tiče moje kompanije i sestrinskih firmi koje se bave prometom nafte i naftnih derivata, kod nas brojčanik sve evidentira. Čak i ukoliko bi neko radio neke malverzacije, mislim da to ne može dugo da radi. Međutim, mislim da bi mnogo pristojnije bilo da se akciza uvela na sav gas pa da se putarina vraća domaćinstvima koja ga kupuju“, kazao je on.

Podsjećamo, slična situacija godinama je vladala kada je u pitanju prodaja lož – ulja. Iako je zabranjeno da se ovaj energent, na koji se ne plaća putarina, sipa u vozila, naftaši su to godinama radili i na tome ostvarivali veliku zaradu, a za taj iznos oštetili budžete BiH i entiteta.

Da ova pojava nije iskorijenjena dokaz to što je i pored zabrane prodaje lož-ulja na pumpama putem tzv. pištolja, inspekcija otkrivala nelegalnu prodaju, o čemu je CAPITAL ranije pisao.

Predstavnički dom BiH na maratonskoj sjednici 15. decembra usvojio je po hitnom postupku set zakona o akcizama, kojim se za 0,15 feninga po litru goriva povećava putarina te akcize na biogoriva i biotečnosti.

Osim povećanja nameta na dizelska i benzinska goriva, ovim izmjenama uvedena je i putarina na naftni gas u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za puteve i 0,25 KM po kilogramu za autoputeve.

CAPITAL

 

Prethodni članakBen potpisao za Zvezdu
Naredni članakFond zdravstva RS na javne nabavke planira da potroši 168 miliona KM