Vijesti

Mitrović: Srbija gradi most, u BiH se sprovodi niz radnji

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je da se u idućoj godini očekuje završetak mosta na Savi kod Rače koji gradi Srbija kao dio budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd, a u BiH se sprovodi niz radnji u vezi sa ovim projektom.

Podsjećajući da su sporazumi između BiH i Srbije, a potom i sa Turskom o izgradnji ovog auto-puta potpisani 2019. godine, Mitrović je rekao da je na dijelu od Rače do Save određena trasa, izvršena parcelacija i eksproprijacija.

Na dionici od Brčkog do Vukosavlja određena je trasa i dijelom je izvršena eksproprijacija, dok je od Brčkog prema Žepču, odnosno Tuzli i od Sarajeva preko Pala, Rogatice i Višegrada urađen idejni projekat.

-U narednim mjesecima očekujemo pripremne radove na relaciji od Rače prema Bijeljini – rekao je Mitrović na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine, odgovarajući na delegatsko pitanje Mladena Bosića u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd.

Što se tiče finansiranja izgradnje ovog auto-puta, Mitrović je naveo da je nedavno potpisanim sporazumom Savjeta ministara i Turske predviđeno da Turska finansira ovaj infrastrukturnih projekat, sa mogućnošću da se u finansiranje uključe strane banke.

-Definisane su oblasti finansiranje, projektovanje i izgradnja, a za pojedinačne etape radiće se pojedinačni ugovori – dodao je Mitrović.

Bosić je ocijenio da će se, kako kaže, sudeći prema dobijenom odgovoru, na izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd na teritoriji Republike Srpske i Federacije BiH čekati godinama, dok će Srbija završiti svoju dionicu, uključujući most na Savi.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA


Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close