Zanimljivosti

Misteriozni nestanak najbogatijeg naciste i decenijska potraga za najvećim ruskim blagom

Booking.com

Ćilibarska soba je prostorija ukrašena ćilibarskim zidovima sa zlatnim listovima i mnoštvom ogledala. Nekada se nalazila u Katarininoj palati u Carskom selu nedaleko od Sankt Peterburga, a izgrađena je u Pruskoj u 18. vijeku.

Prije nego što je nestala u vihoru Drugog svjetskog rata, smatrali su je osmim svjetskim čudom. Poslije rata, soba je postala svojevrsni El Dorado u Evropi, a lovci na blago su se nadmetali da je pronađu.

Vjerovalo se da je ta čuvena ruska umjetnina izgubljena, nakon što su je uništile Hitlerove trupe u Kalinjingradu. Decenijama se tragalo za tim blagom, a dugo se smatralo da se nalazi u Poljskoj.

Međutim, istoričar-amater Karl-Hajnc Klajne kaže da je uvjeren da se čuvena soba nalazi u podzemnom bunkeru u zapadnoj Njemačkoj, oko 65 kilometara od granice sa Holandijom.

Klajne je cijelu deceniju proveo u potrazi za Ćilibarskom sobom u njemačkom Vupertalu, zasnivajući svoje istraživanje na Erihu Kohu, visokom zvaničniku nacističke Njemačke. Naime, Koh je rođen u Vupertalu i radio je kao šef administracije u Kenigsbergu, gdje je tokom rata čuvana Ćilibarska soba.

“On je najvjerovatnije bio najbogatiji nacista. Imao je priliku da opustoši muzeje širom Istočne Evrope. 1944. godine soba je prenesena u Kenigsberg, a Koh je bio čovek pruge. Nema šanse da je koristio kamione za prevoz tako velikog blaga”, kaže Klajne.

Ovaj istraživač je uvjeren da je Koh posmatrao Ćilibarsku sobu kao svoje lično vlasništvo tako da ne bi bilo logično da blago pošalje u Poljsku ili na neku drugu lokaciju.

“Uvjeren sam da je Ćilibarska soba u Vupertalu”, rekao je on.

Klajnov tim ipak ne može tako lako da pretraži grad koji je bio sravnjen sa zemljom u bombardovanju Saveznika. Takođe, lokalni mještani nisu baš raspoloženi da sarađuju sa lovcima na blago.

Klajn mašta o pronalasku Ćilibarske sobe, ali napominje da je ona u vlasništvu Rusije.

“Mogla bi u početku da bude izložena u Njemačkoj, ali je Rusija pravi vlasnik”, kaže on.

Ćilibarsku sobu, kraljevsku dvoranu ukrašenu zlatnim listovima, ogledalima i panelima od pravog ćilibara, teškim više od šest tona, kreirali su njemački majstori u 18. vijeku. To je bio poklon pruskog kralja Frederika Vilijama i Petru Velikom.

Kako su nacisti napredovali u osvajanjima na istoku, kuratori su pokušali da sakriju to bogatstvo, ali su ga njemačke trupe ipak našle. Rasturili su sobu u dijelove i odnijeli je u Kenigsberg.

Kada je Crvena armija 1945. godine ušla u Njemačku, soba je misteriozno nestala. Baš u vreme Erih Koh je pobjegao iz grada.

Vrijednost originalne Ćilibarske sobe procijenjuje se na oko pola milijarde dolara. U međuvremenu, izrađene su replike sobe koje su takođe vrijedne divljenja.

Foto: N.N.

Izvor: Nezavisne

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close