High Tech

Mercedes i BMW zajedno razvijaju autonomna vozila

Dva velika njemačka proizvođača automobila, BMW i Mercedes, udružili su snage kako bi što prije razvili potpuno autonomno vozilo.

Njihov plan je da do 2024. godine, na njemačke puteve izvezu Level 4 autonomna vozila, koja će moći da se kreću bez intervencije putnika (mada će „vozač“ morati da sjedi na svom mjestu).

BMW i matična Mercedes-ova kompanija Daimler, za tu namjenu uposliće 1.200 eksperata za autonomnu vožnju, koji će biti raspoređeni u mješovitim timovima iz obe kompanije. Oni će raditi u BMW-ovom kampusu za autonomna vozila stacioniranom u blizini Minhena, kao i u dva Daimler-ova test centra za autonomnu vožnju. Njihov prvenstveni zadatak biće razvoj sistema za asistenciju u vožnji, koji će se sastojati iz senzora, data centra, administracije i procesiranja podataka između njih, ali i razvoj softvera koji će sve to da prati.

Inače, BMW planira 2021. godine lansira Level 3 autonomna vozila, dok će Daimler (zajedno sa Bosch-om) već ove godine pokrenuti self-driving pilot program.

Foto: N.N.

Izvor: Nezavisne

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close