Vijesti

Među međunarodnim posmatračima u Rusiji i članovi iz Srpske

Među međunarodnim posmatračima iz 30 zemalja svijeta na referendumu o ustavnim promjenama u Rusiji nalaze se i četiri člana iz Republike Srpske, koji sa predstavnicima Srbije čine jednu od brojnijih delegacija, rekao je Srni član delegacije iz Srpske Srđan Perišić.

Perišić je naveo da je pozvan kao međunarodni ekspert i profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a da su sa njim u delegaciji i Valentina Kecman iz Ujedinjene Srpske, te novinari Danijel Simić i Vanja Savićević.

On je ocijenio da postoji pozitivno opredjeljenje Rusa kada je riječ o ustavnim promjenama, te da nisu osnovane kritike zapada da se promjene odnose samo na obezbjeđivanje dodatnog mandata predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

– Rusija u Ustav ubacuje neke tradicionalne vrijednosti kao to da je brak jedino između muškarca i žene, da je vjerovanje u Boga izgradilo Rusiju, njene tradicionalne vrijednosti, kulturu i civilizaciju, zatim mijenja se socioekonomski dio gdje se garantuje socijalna stabilnost svih kategorija bez obzira na ekonomske promjene u svijetu – naveo je Perišić.

On je dodao da Rusi smatraju da su u prednosti u odnosu na Zapad jer vraćaju tradicionalne vrijednosti.

Perišić je naveo da referendum, koji se sutra završava, traje od 25. juna iz predostrožnosti zbog pandemije virusa korona.

On je dodao da je referendum organizovan uz primjenu najsavremenijih informacionih tehnologija, da na svakom biračkom mjestu postoje kamere i snimanje zvuka, što ne primjenjuju mnoge zapadne zemlje, a balkanske pogotovo.

– Prvi put je data mogućnost onlajn glasanja i do sada je najveći broj onlajn glasača. To su neke specifičnosti koje u drugim zemljama na zapadu još nisu uvedene, a mi smo još daleko od takvog načina glasanja – rekao je Perišić.

On je dodao da su u biračkim komisijama ljudi raznih profesija, od vrhunskih glumaca do penzionera.

Perišić je napomenuo da se političke partije ne izjašnjavaju mnogo o referendumu, niti su mnogo prisutne na biračkim mjestima, jer smatraju da svaki građanin bez pritiska vlasti i opozicije treba da donese odluku da li je za promjene Ustava Ruske Federacije.

Foto: AP

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close