Vijesti

Masakr u Dalasu: Ubili petoricu policajaca

 

Pet policijaca iz američkog grada Dalas ubijeno je snajperom tokom protesta protiv policije zbog ubistva dvojice nenaoružanih Afroamerikanaca. U napadu je još šest pripadnika policije ranjeno.

Sumnja se da je bilo najmanje dva snajpera. Okršaji policije sa napadačima trajali su satima, a poslednji od njih, koji je bio zabarikadiran u garaži pored koledža “El Centro”, izvršio je samoubistvo, javljaju mediji u SAD.

Svedok pucnjave u Dalasu, Ismael Dejesus uspeo je da uhvati na video-snimku deo stravičnog događaja u kome je ubijeno četiri policajca.

Mark Hjuz, jedan od učesnika protesta u Dalasu, koji je centrom grada šetao sa automatskom puškom na ramenu, lažno je na društvenim mrežama predstavljen kao jedan od napadača.

Kada je njegov brat Kori Hjuz, koji je jedan od organizatora protesta, video fotografije koje kruže internetom, javio je Marku šta se dešava, a on se dobrovoljno predao policiji.

Nakon zadržavanja od oko sat vremena, mladić je oslobođen jer je utvrđeno da nema nikakve veze sa napadom. Inače, u Teksasu je legalno nositi pušku.

Peti policajac, koji je preminuo u bolnici, identifikovan je kao Brent Tompson (43).

Jedan od osumnjičenih za ovaj napad, koji je potresao Ameriku, je uhapšen, objavila je na tviteru policija Dalasa.

“Foks njuz” je preneo da su se u Dalasu začule jake eksplozije. Prema dosadašnjim informacijama, pretpostavlja se da su u pitanju kontrolisane eksplozije koje su izazvali pripadnici specijalnih jedinica (SWAT).

Policija je sa poslednjim napadačem razmenjivala vatru nekoliko sati.

Ranije je “osumnjičeni rekao pregovaraču da je kraj blizu”, naveo je šef policije u Dalasu Dejvid Braun i dodao da je “osumnjičeni pretio da će još policijaca biti povređeno”.

Do pucnjave u kojoj je ubijeno pet policijaca je došlo u trenutku kada su demostranti prolazili kroz grad. Kada su se začuli prvi pucnji učesnici protesta su se razbežali tražeći zaklon.

Braun je prethodno rekao da je iz dva snajpera pogođeno 11 policajaca, od kojih su trojica ubijena, međutim, dalaska policija je na Tviteru objavila da je i peti policajac podlegao povredama.

Snajperski napadi su se dogodili u četvrtak u 20.45 po lokalnom vremenu u trenutku dok je više stotina ljudi protestovalo zbog ubistava Afroamerikanaca tokom policijskih intervencija u Baton Ružu u Luizijiani i u Sent Polu u Minesoti.

Guverner Teksasa Greg Abot je saopštio da je bezbednosnim službama države Teksas naložio “da Gradu Dalasu ponude svaku potrebnu pomoć”.

“U ovakvim trenucima moramo se podsetiti i naglasiti značaj ujedinjenja nas Amerikanaca”, istakao je Abot u saopštenju.

Potraga za napadačima odvijala se u centru Dalasa, a čitav prizor izgledao je haotično, sa helikopterima koji nadleću centar grada i policajcima sa automatskim puškama na uglovima ulica, preneo je Asošijejted pres.

Izvor: Agencije
Foto: AP

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close