High Tech

Mala, ali važna “pobjeda Kine”: Tužba protiv odluke SAD urodila plodom

Kalifornijski sud je blokirao sprovođenje odluke Ministarstva trgovine SAD po kojoj se na neodređeno zabranjuje preuzimanje kineske aplikacije WeChat na teritoriji te države.

Sudija Lorel Biler, rekla je da su korisnici aplikacije WeChat u tužbi “iznijeli ozbiljna pitanja povezana sa Prvim amandmanom Ustava SAD”. Radi se o amandmanu koji se odnosi na slobodu izražavanja, pa se odluka o zabrani WeChat-a obustavlja do daljeg zbog štete koju bi nanijela.

Ministarstvo još nije komentarisalo odluku suda, a udruženje WeChat korisnika je ovu presudu ocijenilo kao “važnu pobjedu” za milione ljudi koji se oslanjaju na WeChat, prenio je portal Zimo.

Majkl Bjen, advokat koji je zastupao ovo udruženje, rekao je da “SAD nikada nisu zatvorile neku veliku komunikacionu platformu, pa ni u doba ratova”.

Podsjetimo, ovo je samo jedan dio priče o zabrani kineskih aplikacija TikTok i WeChat na teritoriji SAD, zbog navodnih zabrinutosti da Kina zloupotrebljava podatke građana SAD.

U petak je Ministarstvo trgovine SAD objavilo da će u nedjelju biti zabranjeni i TikTok i WeChat.

Međutim, Donald Tramp je nedugo nakon toga izjavio kako TikTok i američke firme Oracle i Walmart “imaju njegov blagoslov” da sklope dogovor, što znači da TikTok ipak neće biti zabranjen, već će dio njegovog poslovanja u SAD preuzeti američke firme.

Foto: depositphotos/ChinaImages

Izvor: B92

Prikaži više

Povezani članci

Provjeri takođe

Close
Back to top button
Close