Vijesti

Lukač: – Stojim iza svojih izgovorenih riječi!

Pred Anketnim odborom danas izjavu daje ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač u vezi informacija o tragičnoj smrti banjalučkog studenta Davida Dragičevića. Lukač je rekao da stoji iza svojih riječi koje je do sada rekao.

“Ja sam bio na službenom putu na koji sam otiša prije nestanka Davida Dragičevića i vratio sam se negdje u vrijeme kada je pronađen. Saradnici su me obavijestili da je tijelo pronađeno. Ministar se inače ne uključuje u istrage niti vodi istrage, zna se po kojim je propisima propisano koje nadležnosti ima ministar”, rekao je Lukač.

On je rekao da ministar bude obaviješten o slučaju, a tužilac bude obaviješten o pronalasku tijela i on odlučuje da li inspketori mogu izaći na uviđaj ili da neko od njih bude prisutan.

Da li ste bili obavještavani o toku istrage i od koga?

“Naravno ja budem obaviješten o svim stvarima u vezi sa težim krivičnim djelima ili o stvarima koja uznemiruju javnost”.

Da li ste u toku istrage kontaktirali tužioce?

“Dva puta sam na to pitanje odgovorio u NSRS. Poslije podnošenja izvještaja tužilaštvu nakon dan dva sam informisao tužioca Lepira da je izvještaj podnesen i rekao sam mu da bi bilo dobro da tužilaštvo bude transparentno”.

Lukač je rekao: “Ne znam da nije na licu mjesta vršen pregled džepova. Ne znam ko je odlučio da leš prenese u Gradsko groblje i ne znam da li je bio leš pod nadzorom policije”.

Ministar je rekao da je zajednička bila odluka rukovodilaca MUP-a RS da se izaće na press konferenciju s obzirom na pritisak javnosti te da budu transparentni.

“Nismo imali razloga da krijemo bilo šta te da iznesemo podatke koje su u tom momentu bile poznate”

Da li opravdano bilo da tužilac ne bude prisutan na presu?

To nije uobičajeno.

Da li je poznato da toksikološi nalaz nema sudsku vrijednost?

To će sud procijeniti znam da su određeni nalazi odneseni na VMA

Lukač kaže da nigdje nije rekao da je pokojni David Dragičević izvršio krađu.

Znate li da nije urađen uviđaj u kući?

Da znao sam ne u tom trenutku, zato smo i izvršili promjene u PS Lauš. Dežurni inspektor iz nemara nije izašao na uviđaj , drugi dan je izašao i rekao da nema potrebe vršti uviđaj. Ta krađa se u tom trenutku nije mogla dovesti u vezi sa Davidom Dragičevićem. To je bio propust.

Zašto ste govorili u skupštini o krađi kada niste imali uviđaj?

Nidje ni u jednom trenutku nisam rekao da je pokojni David Dragičević izvršio krađu. Rekao sam da postoji snimak njegovog navodno ulaska u kuću. Taj snimak je donijela njegova majka, ona je obavijestila službenike i smatrala je da se on krije u jednoj vikendici, jer je mislila da se krije upravo zbog te provale.

Ona mi je rekla da je donijela taj snimak, da bježi i da se krije i evo vidi se da je živ. Meni je to ona potvrdila na licu mjesta.

Nisam ni u jednom trenutku rekao kako su stvari iz provale dospjeli u njegove džepove.

Nakon Lukača, predviđeno je da ovoj sjednici izjave daju i postupajući tužilac u ovom predmetu Dalibor Vrećo, kao i glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Želimir Lepir.

Prije njih izjave su dali Darko Ćulum, direktor policije RS i Siniša Kostrešević, načelnik Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS, direktor Zavoda za sudsku medicinu RS Željko Karan i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Darko Ilić.

Počelo je saslušanje i jednoglasno je usvojen dnevni red u vezi sa terminima saslušavanja

Usvojen je zapisnik sa druge i treće i četvrte sjednice Anketnog odbora.

U prilogu svakog zapisnika je stenogram koji je dostavljen od stručne službe NSRS.

Branislav Borenović je naveo da je stigao odgovor iz VSTS u vezi sa saslušanjem tužilaca Lepira i Vreće. VSTS je dozvolio njihovo saslušanje.

“Mi ne možemo vršiti istražne radnje” rekao je Borenović.

Branislav Borenović je pozdravio ministra Lukača. Rekao je da u roku od mjesec dana oni moraju podnijeti izvještaj te da su dva člana grupe Pravda za Davida u Anketnom odboru bez mogućnosti glasanja.

“Ovo je peto uzimanje izjave od predstavnika institucija RS koji su bili uključeni u slučaj stradanja Davida Dragičevića. Mi smo se dogovorili da postavljamo pitanja i da završimo u razumnom roku i da odgovori budu što kraći” rekao je predsjednik Anketnog odbora

(BN/Buka)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close