Zanimljivosti

Losos ‒ jesti ili ne jesti, pitanje je sad

Losos je donedavno smatran jednom od najzdravijih i najpopularnijih vrsta ribe na svijetu. Međutim, poslije najnovijih istraživanja javlja se dilema da li je losos zaista dobar izbor ili predstavlja prijetnju za zdravlje ljudi.

Lošim uticajem na životnu sredinu čovjek je ugrozio biljni i životinjski svijet, ali i sopstveno zdravlje i opstanak. Nedavna istraživanja fjordova u Norveškoj u kojima se nalaze farme lososa pokazala su da je okolina u kojoj žive veoma zagađena. Zvuči nevjerovatno, ali prizor koji su istraživači zatekli bio je strašan.

Naime, na stotine lososa pliva u vodi koju okružuje sloj đubreta visok 15 metara. U sastav ove prljavštine i zagađenja ulaze, između ostalog, i bakterije, pesticidi i razne hemikalije. Još veće zlo je što se farme nalaze na otvorenom moru, tako da je kontaminacija neminovna. Velika zagađenja direktno utiču na kvalitet ribe a meso lososa ne samo da više nije za preporuku već ga treba izbjegavati. Zvanični podaci su pokazali da je losos sa farmi pet puta zagađeniji od drugih namirnica.

Nisu samo naučnici iz Norveške uzbunili javnost rezultatima svojih istraživanja. Poznato je da u Francuskoj najviše konzumiraju tu vrstu ribe, i to onu koja im na trpeze pristiže iz Škotske. Međutim, već neko vrijeme ekološki aktivisti upozoravaju na loše efekte vještačkog uzgoja ribe koja je tretirana velikim dozama antibiotika i drugih farmakološki aktivnih supstanci. Oni naglašavaju da bi dalji uzgoj lososa na farmama nanio nepovratnu štetu životnoj sredini i zdravlju ljudi.

S druge strane, proizvođači i vlasnici farmi lososa tvrde da poštuju procedure i da ne koriste ništa što bi ugrozilo zdravlje kako ribe tako i čovjeka. I dok se sukobljavaju nauka, činjenice i profit, najviše je ugrožena ta dragocjena vrsta.

Foto: www.natanjiru.com

Izvor: RTS


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close