Zanimljivosti

Ljubavna priča se nastavlja: Klepetan nije uginuo, u aprilu se vratio svojoj Malenoj

Poznati par bijelih roda Klepetan i Malena ponovo su zajedno. Naime, svi su uključujući i Stjepana Vokića koji se o Malenoj brine, mislili da je Klepetan uginuo prošle godine, ali on se ipak vratio u Brodski Varoš u Hrvatskoj.

Index.hr piše da Vokić na početku nije bio siguran da je riječ o Klepetanu, sada sa sigurnošću može tvrditi da je riječ o njemu.

“Istina je, vratio se u aprilu, zasad imaju troje jaja, jedno je razbio, hladnoća je gadno na njih djelovala. Evo baš je sad bio sa mnom tu u dvorištu dok ona leži na jajima”, rekao je Stjepan Vokić, koji je, kako je naveo, bio prilično šokiran Klepetanovim povratkom i ove godine.

Opisao je da je u tom trenutku bio izuzetno šokiran.

“Prošle je godine došao 18. marta, isto je bilo prehladno za njih, jaja su im se posmrzavala doslovno pa je on 18. aprila otišao. Ja sam tada mislio da je otišao uginuti, nije se vraćao cijelu godinu. To je jedino na što sam mogao sumnjati, međutim, sada je ponovo došao. Sad samo da ne pleše oko mene, kao da se izvinjava, ne znam kako to drugačije protumačiti”, rekao je Vokić i dodao da u blizini ima nekoliko gnijezda, ali da samo Klepetan i Malena zasad imaju jaja.

Vokić već 27. godina brine za rodu Malenu, a ljubavna priča između nje i Klepetana obišla je svijet.

Od 2001. godine Klepetan je svako proljeće letio iz Južnoafričke Republike u Brodski Varoš u blizini Slavonskog Broda kako bi se pario s Malenom koja ne može letjeti zbog slomljenog krila.

Riječ je o najpoznatijoj ljubavnoj priči, a Hrvatska je inače popularno mjesto za gniježđenje bijelih roda. U ovoj zemlji živi oko 1.500 parova, a neka sela poput Čigoča imaju više jedinki bijelih roda nego ljudi.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Izvor: Klix


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close