Vijesti

Limit osiguranih depozita biće dignut na 100.000 €

BANJALUKA – BiH će u narednom periodu morati da podigne limit osiguranih depozita u bankama sa sadašnjih 50.000 maraka na 100.000 evra, na šta je obavezuje i evropska direktiva programa osiguranja.

 

Međutim, prema mišljenju stručnjaka iz te oblasti, takav potez bi u ovom trenutku bio finansijski neodrživ, dok bankari smatraju da njima odgovara podizanje te ljestvice, iz više razloga.

Ipak, još nije poznato kada bi moglo doći do postepenog podizanja tog limita, ali je jedno sigurno, da do toga neće doći u ovoj godini. Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH, rekao je da ih Evropska direktiva programa osiguranja obavezuje da će kad-tad morati dići taj limit osiguranja na 100.000 evra.

“Međutim, u ovom momentu to ne bi bilo finansijski održivo, a mislim da bi bilo malo i neozbiljno, jer se zna kakva je situacija u BiH, a da mi u takvoj situaciji pokrivamo 100.000 evra depozita”, rekao je Nevjestić i dodao da će to ipak biti jedan od temeljnih ciljeva.

Prema njegovim riječima, sadašnji program osiguranja u BiH zasniva se na principu po deponentu po banci članici. “Trenutno imamo 24 banke članice. Vi, kao građanin ili kao pravno lice, možete u svakoj od te 24 banke imati po 50.000 KM osiguranih depozita, što znači da možete da imate 1,2 miliona maraka koji su apsolutno pokriveni.

Sa ovim limitom osiguranja od 50.000 maraka pokrili smo 93 odsto deponenata ili u nominalnom iznosu oko 77 odsto štednje i smatramo da u ovom momentu, bar ove godinu, nećemo podizati limit osiguranja na više od 50.000 KM, jer smo sada pokrili kompletno sredstva građana”, rekao je Nevjestić.

Mijo Mišić, sekretar Udruženja banaka BiH, smatra da bi do povećanja limita osiguranih depozita moglo doći u slučaju da taj Fond osiguranih depozita ima sredstva i određenu snagu. “Da li ima ili nema, vjerovatno da trenutno nema, i sigurno da taj proces prije svega zavisi upravo od toga, da se osnaži taj fond. Jer to je apsolutno prihvatanje određenih rizika, a za rizike treba određen fond i kapital u tom fondu”, smatra Mišić i dodaje da ne zna kada će doći do tog procesa podizanja limita.

Naglasio je da njima u bankarskom sektoru uvijek odgovara da se podiže ta ljestvica, što je evropski standard i čemu se teži. “S obzirom na to da se kod nas depoziti stalno povećavaju i, prema tome, to je još jedan razlog više da se kontinuirano čine napori da se podigne taj limit”, istakao je Mišić.

Podsjećamo da je Agencija za osiguranje depozita BiH u posljednje dvije godine isplatila osigurane depozite u dvije banke koje su otišle u likvidaciju.

Tako je nakon Bobar banke Bijeljina, ove godine oduzeta dozvola za rad i Banci Srpske i to 11. maja ove godine, od kada su počeli da teku zakonski rokovi Agencije da izvrši isplatu osiguranih depozita.

Iako ta agencija ima obavezu da u roku od 60 dana od dana oduzimanja dozvole za rad nekoj banci izvrši isplatu osiguranih depozita, taj posao je značajnim dijelom odrađen za osam radnih dana, s obzirom na to da je u tom periodu isplaćeno 41,9 miliona KM ili 76 odsto vrijednosti osiguranih depozita, odnosno 6.874 deponenta ili 48 odsto broja osiguranih deponenata.

Iz Agencije za osiguranje depozita BiH kazali su da su isplate osiguranih depozita kod dvije propale banke pokazale da Fond za osiguranje depozita u potpunosti izvršava svoj zadatak zbog koga je uspostavljen, a to je zaštita osiguranih depozita i na taj način doprinos finansijskoj stabilnosti.

“Agencije je u dosadašnjem periodu vrlo efikasno štitila osigurane deponente banaka i tako će ostati i u budućnosti”, rekli su iz ove agencije.

Izvor: nn

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close