Zanimljivosti

„Levi Štraus“ radi na farmerkama od konoplje

Malo je vjerovatno da će teksas od kojeg nastaju čuvene pantalone sa etiketom „Levi Štraus“ biti napravljen potpuno od konoplje, ali čuveni proizvođač odjeće već ima materijal u kojem ova biljka čini 31 odsto. Cilj je da taj udio vrlo brzo poraste na 50 odsto.

Legalizacija u Sjedinjenim Američkim Državama, prošlog decembra, donijela je zemljotres na polju uzgoja industrijske konoplje. Predviđanja stručnjaka su da će do 2026. godine ta grana privrede vrijediti 11,5 milijardi evra (13,03 milijardi dolara), piše Biznis insajder.

Iako se na sve strane mogu viditi proizvodi sa kanabidiolom dobijenim iz konoplje, ova biljka izgleda da će se probiti i na tržište odjeće. Ikona u oblasti proizvoda od teksasa, kompanija „Levi Štraus“ na putu je da to ostvari.

Rezultat napora u kompaniji su farmerke i jakna koji su napravljeni od 69 odsto pamuka i 31 odsto konoplje, a mješavina je na dodir identična pamuku.

Ovo je izuzetno važno jer konoplja, biljka koja za razliku od kanabisa sadrži mnogo manje supstance THC, traži znatno manje vode i đubriva tokom uzgoja nego pamuk.

S druge strane, za razliku od pamuka, materijal koji se dobija od konoplje težak je za šivenje. Vlakna pamuka dobijaju se iz mekanog pupoljka na vrhu biljke, dok vlakna od konoplje nastaju obradom njene tvrde stabljike.

„U pitanju su duža, čvršća, grublja vlakna. Ona ne žele da se pretvore u nešto mekše, već u konopac“, objasnio je Pol Dilindžer, rukovodilac proizvodnih inovacija u kompaniji „Levi Štraus“.

Međutim, legendarni proizvođač pronašao je način da vlakna konoplje razmekša i olakša mješanje sa pamukom. Takođe, u procesu se koristi malo vode, manje nego što to traži pamuk.

Dilindžer navodi da je u pitanju projekat koji će se nastaviti tokom narednih godina: „Naša namjera je da ovo dovedemo do centralne proizvodnje, da ga učinimo sastavnim dijelom lične karte ‘Levisa’“.

Rad na poboljšanju kvaliteta mješavine pamuka i konoplje nastavlja se, ističe Dilindžer, do momenta u kojem će kod većine proizvoda odnos biti pola-pola, a u nekim slučajevima čak i stoprocentna konoplja.

Potreba za zamjenama za pamuk postala je očigledna kada su upoređeni potrebe tržišta za pamukom i nedostatak vode koja je neophodna za njegov uzgoj i obradu u tkanine.

Analizom jednog istraživanja sprovedenog u Evropi, u „Levisu“ su došli do zaključaka, a potom i ovog nevjerovatnog otkrića. Naravno, ljubomorno čuvaju detalje i saradnike, ali ponosno ističu da je materijal, koji je spreman za tržište, dobijen za tri godine.

Foto: pixabay.com

Izvor: RTS


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close