Vijesti

Lazić: Savjet ministara da poništi izbor kolegijuma direktora Instituta

Porodice poginulih iz Republike Srpske ne prihvataju izbor novog Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH zbog čega će od Savjeta ministara zatražiti da poništi ovu odluku, izjavio je Srni predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić.

Lazić je rekao da je za porodice poginulih iz Republike Srpske krajnje neprihvatljivo da u novom Kolegijum direktora budu ljudi, poput Nikole Perišića koji za vrijeme proteklog mandata nije ništa uradio da se ubrza proces traženja nestalih Srba u BiH.

– Mislimo da je novi Kolegijum direktora Instituta za nestala lica BiH izabran na bazi političke odluke PDP-a i SDS-a, koja je na štetu srpskog jedinstva u Repubici Srpskoj i procesa traženja nestalih Srba u BiH – istakao je Lazić.

Lazić kaže da prestavnici institucija Republike Srpske treba da zahtijevaju od Savjeta ministara da se poništi ova odluka i ponovo raspiše konkurs kako bi u Kolegijum direktora bili izabrani ljudi koje predlože porodice poginulih i organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata, a najbolje bi zastupali interese Republike Srpske u Institutu.

– Ukoliko se ne udovolji našem zahtjevu, tražićemo da se rasformira Institut za nestala lica, a od institucija Republike Srpske da se proces traženja nestalih konačno vrati na nivo Republike Srpske – poručio je Lazić.

Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH odlučio je da će novi Kolegijum direktora Instituta sačinjavati Nikola Perišić, Marko Јurišić i Mujo Hadžiomerović, potvrdio je Srni predsjednik Upravnog odbora Instituta Petar Šikman.

Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica, rekao je ranije da je “Amor Mašović dobio mjesto savjetnika kod Marka Јurišića, što pokazuje da će on ponovo iz sjenke da rukovodi Inistitutom”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close