Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto istakla je u pismima zahvalnosti visokim zvaničnicima EU da ukazano povjerenje dato kandidatskim statusom BiH i pozitivno ocijenjeni napredak daju dodatnu snagu i motivaciju za nastavak rada na reformama ključnim za evropsku budućnost zemlje.

Krištova je pisma zahvalnosti, povodom posljednje odluke Evropske komisije o preporuci za otvaranje pregovora, uputila predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepu Borelju, te povjereniku EU za susjedsku politiku i proširenje Oliveru Varheljiju.

Pisma zahvalnosti upućena su i premijerima država EU, predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću, kao i svim premijerima zemalja članica EU koje su se u prethodnom periodu zalagale za otvaranje pregovora sa BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ona je zahvalila na kontinuiranoj podršci i razumijevanju za svakodnevne izazove sa kojima se suočava BiH na svom reformskom i integracionom putu.

Krištova je ličnu zahvalnost iskazala za pozitivne ocjene i prepoznavanje napretka koji je BiH ostvarila u proteklih godinu dana, a što je navedeno u Izvještaju Evropske komisije.

– Napor i volja svih političkih subjekata u BiH da ubrzamo evropski put BiH prepoznati su kroz preporuku za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u EU, koju je Evropska komisija u Izvještaju dala BiH, uz jasnu naznaku obaveza koje mi u BiH moramo ispuniti. Ta preporuka predstavlja ključni iskorak prema ostvarenju naših evropskih integracijskih ciljeva i mi smo zahvalni na podršci koju ste nam pružili u tom procesu – istakla je Krištova.

Ona je ocijenila da su svi u BiH svjesni da je ostalo još mnogo posla da bi ispunili kriterijume članstva u EU i postali punopravna članica evropske porodice.

– Ukazano povjerenje koje je dato BiH kandidatskim statusom, pozitivno ocijenjeni napredak, te data preporuka daju nam dodatnu snagu i motivaciju da se suočimo s izazovima koji su pred nama i nastavimo neumorno da radimo na reformama koje su ključne za našu evropsku budućnost – navela je Krištova.

Prema njenim riječima, postizanje trajne stabilnosti, jačanje demokratije i prosperiteta, unapređenje vladavine prava, borba protiv korupcije, jačanje ekonomske stabilnosti te izgradnja inkluzivnog i funkcionalnog društva ostaju trajno opredjeljenje, a članstvo u EU dugoročna vizija.

Ovo nije samo put prema EU, dodala je ona, već i put prema boljem i prosperitetnijem društvu za sve konstitutivne narode i druge građane BiH.

Foto: rtrs.tv/Istupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 09.11.2023. godine
Naredni članakSIPA: Uhapšena dva lica na području Bijeljine