Zanimljivosti

Kraljevski pingvini postaju žrtve globalnog otopljavanja

Naučnici su utvrdili da je druga po veličini kolonija kraljevskog pingvina na Antartiku nestala.

Na hiljadu mladih ženki kraljevskog pingvina udavilo se u Vedelovom moru 2016. godine u snažnoj oluji. Od tada ova kolonija koja je nastanjivala Brantov lednik ne pokazuje znake oporavka.

Tragični gubitak kolonije u zalivu Halej prijavio je tim Britanske antarktičke ekspedicije koji je njihov nestanak utvrdio pomoću satelitskih snimaka.

Doktor Piter Fretvel i dr Fil Tradan kažu da je kolonija, koja je decenijama imala između 14 i 25 hiljada parova, nestala preko noći. Pretpostavlja se da ženke nisu bile dovoljno stasale da bi mogle da plivaju u trenutku kada se lednik raspao.

Britanski arktički tim vjeruje da su poslije tog katastrofalnog gubitka 2016. godine odrasli primjerci ili otišli na novu lokaciju ili nemaju prostora za parenje.

Pored toga, naučnicima je i dalje nejasno zašto se lednik u Brantovom zalivu nije ponovo formirao još od tada, zato dr Tradan misli da je to važno upozorenje za ono što nas očekuje.

„Nije ništa neobično što se kolonija premjestila ili nije uspjela da se obnovi, već je problem što se sada primijećuju neki poremećaji na ovom staništu koji se nisu dešavali posljednjih 60 godina“, ističe dr Tradan.

Naučnici vjeruju da bi kolonija bila ionako osuđena na propast, jer se Brantov lednik sve više odvaja od Antarktičke ploče.

Foto: www.bbc.coo.uk

Izvor: RTSPrikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close