Vijesti

Krajem aprila moguć znatan pad broja oboljelih u Srbiji

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović očekuje da će krajem apila doći do znatnijeg pada u broju oboljelih od virusa korona u Srbiji.

– Ako izdržimo naredne dvije nedelje, znači da ćemo moći dobro da se nosimo sve do kraja aprila, kada očekujemo da će doći do jednog znatnijeg pada, a u maju očekujemo sporadične slučajeve – rekao je Tiodorović za Blic.

On je ocijenio da se u ovom trenutku Srbija drži dobro, iako iz dana u dan ima sve više oboljelih, a počeli su da belježe i smrtne slučajeve.

– Sljedeća nedjelja biće teška, ali ako izdržimo disciplinovano još 15 dana, tada možemo reći da smo na dobrom putu da neprijatelja uhvatimo za rogove – rekao je Tiodorović.

On je dodao da se očekuje sve više potvrđenih slučajeva virusa, ali je ukazao da sada postoji drugačija strategija, da će se testirati veći broj ljudi i da će lakše oboljeli odmah biti izolovani u halama, čime će se, kako je naveo, spriječiti širenje virusa i steći jasnija slika o tačnom broju oboljelih.

– Svjestan sam da je teško davati prognoze, pogotovo kada nemate sve podatke, jer mi smo sada testirali mali broj ljudi, teške bolesnike, a sada kada imamo mogućnosti za masovno testiranje, bićemo u prednosti. Sada to rade i domovi zdravlja i sve će ići mnogo brže – rekao je Tiodorović.

On je naglasio da Srbija ne može da se poredi sa Kinom, gde su, kako kaže, stvari vrlo specifične i ogroman je broj stanovnika, prenosi Tanjug.

Foto: Profimedia

Izvor: RTRS

Prikaži više

Povezani članci

Provjeri takođe

Close
Back to top button
Close