SNSD jasan u svojim stavovima – usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama prioritetno je pitanje od kojeg nećemo odustati, poručio je član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac.

– To smo potvrdili u institucijama Srpske i vrlo vjerodostojno rekli na svakom sastanku sa partnerskim strankama na zajedničkom nivou. Ponovili smo, između ostalog, i na sastanku čiji je domaćin bio HDZ BiH – istakao je Košarac.

On je odlučno odbacio spekulacije o tome da Ustavni sud, odnosno odlazak stranih sudija, nije tema za SNSD.

– Ne znam zašto Denis Zvizdić tvrdi suprotno, kada je to, između ostalog, rekao i njegov stranački šef Elmedin Konaković, poručivši da će se o prijedlozima SNSD-a izjasniti radna grupa za pravosuđe – rekao je Košarac, koji je i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Košarac je podsjetio da su srpski ministri na sjednici Savjeta ministara BiH upoznali kolege o SNSD-ovim prijedlozima zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama.

– To su potvrdile kolege na sjednici i nakon nje. Insistiramo na tome da radna grupa za pravosuđe, paralelno sa drugim zakonima, tretira i naše prijedloge. Nećemo odustati, jer ova dva zakonska rješenja smatramo prioritetnim u implementaciji 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije. Očekujemo da nas radna grupa obavijesti u kojoj fazi je ovo pitanje, kako bi Savjet ministara BiH u što kraćem roku mogao usvojiti ova dva zakona – naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, SNSD uvijek stoji na politikama jedinstva, odbrane Republike Srpske, zaštite njenog ustavnog kapaciteta i interesa njenih građana.

Košarac je istakao da je iz medija informisan da je SDS uputio u parlamentarnu procesudu zakon o Ustavnom sudu BiH.

– Koliko sam informisan, čini mi se da ovaj prijedlog SDS-a korespondira sa stavovima SNSD-a i Republike Srpske – dodao je Košarac.

On je naglasio da SNSD podržava i uvijek će podržati rješenja koja su dobra za Srpsku, koja znače očuvanje njene pozicije i ustavnih kapaciteta.

Kako je istakao, dobro je ako postoji iskrena namjera SDS-a da se vrati nacionalnim pitanjima i bazičnim politikama Republike Srpske.

– Žao mi je što u prthodnom periodu SDS nije podržavao politike institucija Republike Srpske, što su napuštali sjednice i nisu učestvovali u odlučivanju. Stoga pozivam SDS da nam se u petak priduži na mitingu “Srpska pred sudom” ispred pravosudnih institucija u Sarajevu, da zajedno dignemo glas protiv političke optužnice protiv predsjednika Srpske i namjere neustavnih institucija da, pod patronatom zapadnih sila, prekrajaju izbornu volju srpskog naroda – poručio je Košarac.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakKovačević: SNSD podržava najavljeni protestni skup u Sarajevu (VIDEO)
Naredni članakŠpirić: Podržaćemo proceduru Prijedloga zakona o Ustavnom sudu, ali u dogovoru sa partnerima