Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac čestitao je svim Srbima u Republici Srpskoj, Srbiji, regionu i cijelom svijetu Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Košarac je istakao da je srpski narod ponosan na odluku vlada Republike Srpske i Srbije i predsjednika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića da 15. septembra zajednički praznuju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u znak sjećanja na dan proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

– Današnji praznik simbolizuje težnju srpskog naroda za slobodom, očuvanjem srpskog identiteta i nacionalnog jedinstva. Ponosni na našu časnu istoriju, danas slavimo sve vrijednosti koje su vijekovima baštinili naši preci – jedinstvo i slobodu kao garant našeg opstanka pod trobojkom, nacionalnom zastavom, koja nas sve ujedinjuje – poručio je Košarac.

On je naglasio da je za opstanak i dalji napredak ključno da srpski narod u zajedništvu i sabornosti, okupljen oko Republike Srpske i Srbije, očuva svoj identitet, pismo, kulturu, običaje, vjeru i krsnu slavu.

– Zagledani u maticu Srbiju, mi čuvamo Republiku Srpsku, jer je ona naša otadžbina i garant našeg ostanka i opstanka na ovim prostorima. Naša ljubav i naš patriotizam nisu usmjereni protiv bilo koga drugog. Čuvajući naš identitet, opredijeljeni smo da sa predstavnicima drugih naroda na ravnopravnoj osnovi razgovaramo o svim pitanjima koja se tiču budućnosti na ovim prostorima – naveo je Košarac.

On je naglasio da rukovodstvo i institucije Republike Srpske nikada neće dozvoliti da bilo ko ugrozi njen ustavni kapacitet i interes njenih građana.

– Republika Srpska je naša svetinja i samo je u nacionalnom jedinstvu možemo očuvati – naglasio je Košarac.

On je dodao da će srpski narod ostati okupljen oko politika rukovodstva i institucija Republike Srpske, bez obzira na ogromne pritiske zapadnih centara moći i nečasne namjere domaćih podanika da ugroze srpski nacionalni interes.

– Svim Srbima u Republici Srpskoj, Srbiji, regionu i cijelom svijetu čestitam 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – poručio je Košarac.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra.

Praznik je ustanovljen 2020. godine, kao sjećanje na dan proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

Ova bitka spada među najvažnije događaje u srpskoj istoriji, bila je odlučujuća za slom Centralnih sila, jer je mjesec i po dana kasnije, Austrougarska kapitulirala.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakIsplate naknada borcima, višečlanim porodicama i za tuđu njegu
Naredni članakDa li će oni što pozivaju na uklanjanje predsjednika Srpske krivično odgovarati (FOTO)