Slovo, a ne duh Dejtona, rješenja izvan Dejtona znače Srpsku izvan BiH, poručio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

– Ovo je najvažnija poruka koju ponavljamo i danas, na 28. godišnjicu od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa – istakao je Košarac.

Dodao je da je Srpska posvećena provođenju izvornog Dejtona i poštovanju dejtonske ustavne strukture, u kojoj je BiH definisana kao državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Ni milimetar više, ni milimetar manje. Dejton je jedino moguće rješenje u okviru kojeg možemo tražiti unutrašnji dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda – kaže Košarac.

Kako dodaje, bilo koja druga rješenja, opasne su avanture sa nesagledivim posljedicama.

– To konačno mora biti jasno svima koji tvrde da je Dejtonski sporazum luđačka košulja i koji, pod plaštom građanske, sanjaju o unitarnoj državi. Imaju pravo na snove i maštanje, ali realnost je drugačija i zove se Republika Srpska. Realnost je stabilna i jaka, demokratska Republika Srpska sa odgovornim političkim rukovodstvom i funkcionalnim institucijama. Republika Srpska sa predsjednikom Miloradom Dodikom, državnikom od kojeg možete učiti lekcije o patriotizmu. Republika Srpska sa narodom kojem je njegova otadžbina svetinja – naglasio je Košarac.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakSud BiH prihvatio zahtjev za odgađanje ročišta predsjedniku Srpske
Naredni članakDodik: Slavimo dan međunarodnog priznanja (VIDEO)