Vijesti

Košarac i Bošković o zaštiti domaće proizvodnje i plasmanu na nova tržišta

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je u današnjem razgovoru sa novoimenovanim direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH Sašom Boškovićem da su zaštita domaće proizvodnje i plasman domaćih proizvoda na nova tržišta nulti prioritet u radu Ministarstva, pri čemu insistira na ravnopravnoj zastupljenosti i tretmanu kompanija iz Republike Srpske i FBiH.

– Intenzivno radimo na otvaranju evropskog tržišta sa 500 miliona potencijalnih potrošača za naše poljoprivredne proizvođače. Prioritet je mogućnost izvoza crvenog mesa i konzumnih jaja u EU, kao i odobravanje transporta žive stoke kroz EU na tržište trećih zemalja – rekao je Košarac tokom razgovora u Sarajevu sa Boškovićem o nizu aktuelnih pitanja u nadležnosti ove upravne organizacije u sastavu Ministarstva.

Košarac je ocijenio da tržišta Rusije, Kine, Malezije, Izraela, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije predstavljaju izuzetnu priliku i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, posebno kada je riječ o izvozu crvenog i mesa peradi, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda.

– U vezi s tim u fokusu moje predstojeće posjete Rusiji biće pitanje kako ubrzati procedure i aktivnosti na izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda, crvenog i mesa peradi, te ribe na rusko tržište – najavio je Košarac.

On je informisao sagovornika da na čelu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, u skladu sa ustavnim nadležnostima, u potpunosti sprovodi politiku usaglašavanja i koordinacije sa resornim ministarstvima iz Republike Srpske i FBiH, te izrazio očekivanje da će isti model primjenjivati i Kancelarija za veterinarstvo BiH u predstojećem periodu.

– Smatram da sve institucije moraju biti servis privredi i zbog toga zahtijevam punu mobilnost. Nažalost, svjedoci smo da predstavnici nadležnih institucija u FBiH koče određene procese, poput izvoza konzumnih jaja na evropsko tržište. Nedopustivo je da više od godinu dana čekamo da nam dostave popis farmi i izvještaje o sprovedenoj kontroli salmonele, što je uslov za izradu programa kontrole salmonele. To zahtijeva EU u procesu odobravanja izvoza konzumnih jaja. Republika Srpska je odradila svoj dio posla – naglasio je Košarac.

On se posebno osvrnuo na rad veterinarskih graničnih inspektora, upozorivši da oni svoj posao moraju obavljati na zakonit način, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

– Činjenica je da su zabilježene određene nepravilnosti i da se vode sudski postupci protiv pojedinih veterinarskih inspektora. Insistiram na zakonitom postupanju i savjesnom radu veterinarskih inspektora, a sve uočene nepravilnosti moraju biti sankcionisane u skladu sa zakonom – napomenuo je Košarac.

Košarac je izrazio nadu da će saradnja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarije za veterinarstvo BiH biti nastavljena i tokom mandata novoimenovanog direktora, kojem je poželio uspjeh u radu.

Bošković je informisao Košarca da je upitnik za izvoz proizvoda ribarstva u EU u fazi popunjavanja, te da će taj proces biti završen do 12. avgusta, kada je rok za njegovu dostavu.

Sagovornici su ukazali na potrebu izrade novog zakona o veterinarstvu, a razgovarano je i o postupku obilježavanja životinja, kao i nabavci vakcina protiv bruceloze i ušnih markica.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close