Vijesti

Komisija traži odgađanje izjašnjavanja o RTV taksi

SARAJEVO, Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zatražila je od Kolegijuma ovog doma da se za deset dana produži rok za izjašnjavanje u amandmanskoj fazi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH.

 

 

U saopštenju se navodi da je ovakav zaključak usvojen nakon što su na prijedlog zakona uložena 22 amandmana, od kojih neki zahtijevaju i izjašnjavanje Savjeta ministara BiH.

Zakon predviđa uvođenje naplate RTV takse putem kablovskih operatera zbog čega je zatražena informacija o broju korisnika kablovskih emitera, a podaci s kojima predlagači raspolažu govore da u BiH ima 330.000 domaćinstava koja koriste kablovsku televiziju.

Predviđeno je i uspostavljanje fondova, te je rečeno da će se javni RTV servisi primarno finansirati prihodima od RTV taksi ili sredstvima koje prikupe fondovi koje mogu osnovati entiteti, odnosno Brčko distrikt BiH.

Na današnjoj sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije usvojen je i zaključak kojim se od predlagača amandmana očekuje da u narednih deset dana svoje amandmane pokušaju da usaglase sa predlagačima zakona.

 

Izvor: agencije, capital

 

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close