Vraćanjem na doradu optužnice za zločine nad srpskim civilima Јošanice Sud BiH pokazuje da političko Sarajevo i muslimanska udruženja vrše stravične pritiske da monstrumi izbjegnu suđenje i kaznu, smatra predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

Kojić je upitao da li 56 žrtava Јošanice nije dovoljno, pa se optužnica vraća?

– Sud i na ovaj način pokušava da dobije na vremenu i, eventualno, da da priliku nekom od optuženih da pobjegne iz BiH – upozorio je Kojić.

Kojić je izjavio da je ovo još jedan dokaz da je ovo Sud koji nije nezavisan jer je, kako kaže, više nego očigledno da se pokušava sporovesti plan oslobađanja ovih 13 lica svake odgovornosti.

– Ne smijemo zaboraviti da je Željko Komšić u medijima javno govorio da se ne smiju miješati žrtve i agresori, aludirajući da su Srbi agresori, a znamo da je u Јošanici ubijeno srpsko civilno stanovništvo. Da li je djevojčica od dvije godine, mala Danka, mogla biti agresor? – upitao je Kojić.

Kojić je rekao da porodice nisu doživjele da poslije protesta srpskih udruženja bude podignuta optužnica protiv bilo kog muslimana.

– Čak naprotiv, Sakiba Mahmuljina pustili su da pobjegne, odugovlače sa slučajem Atifa Dudakovića, ali i sa mnogim drugim. Time pokazuju da su srpske žrtve nebitne za njih ali i da srpske porodice nikad neće doživjeti pravdu – ukazao je Kojić.

Kojić je podsjetio da su 30 godina čekali na optužnicu, a Sud se nakon toliko godina poigrava ovim slučajem i srpskim porodicama šalje poruku da će i ovaj zločin proći nekažnjeno.

On je ukazao i da svaki predmet u kojem se sudi za ubistva Srba biva opstruisan na svaki mogući način, naglašavajući da se tome mora stati u kraj.

– Ovo je nešto što ima dublju političku pozadinu i na ovaj način pravda nikad neće biti postignuta. Na našu žalost, uvijek se ubice Srba amnestiraju i na taj način se pokušava prekrojiti istorija, ali i poslati poruka da porodice srpskih žrtava neće dočekati pravdu – zaključio je Kojić za Srnu.

Sud BiH vratio je Tužilaštvu na doradu optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH zbog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Јošanica kod Foče počinjenih u decembru 1992. godine, kao i zločina na području Višegrada i Čajniča.

Za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Јošanici kod Foče počinjene u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 osoba, optužnica tereti Ferida Buljubašića, Ahmeta i Izeta Sejdića, Rašida Sobu, Ševku Glušca, Zakira Јamaka, Bahrudina Muhića zvanog Bane, Adema Fehrića, Mustafu Polju, Envera Kusturu zvanog Pena, Muhameda Lisku, Sakiba Čakara i Munira Nalu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Zločin desio se na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine. Tužilaštvo je navelo da je oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi, izvršen na nebranjeno selo naseljeno civilima, a među žrtvama je bilo starijih osoba, žena i djece.

Najstarija žrtva bio je muškarac od 88 godina, a najmlađa dvogodišnja djevojčica Danka. Tada su ubijeni i desetogodišnja Dragana i sedmogodišnji Dražen.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakKošarac: Poruka Komšića i Bećirovića je jasna, iz FBiH uvijek dolaze militantne namjere
Naredni članakDOBOJ: Počeo šahovski turnir za penzionere (FOTO)