Vijesti

“Kladioničarski lobiji nastavljaju blokirati Federaciju BiH”

Puna dva sata trajala je pauza koju je zatražio HDZ, a nakon što je Klub SDA u Federalnom parlamentu, predložio zaključak da Vlada Federacije BiH u roku od mjesec napravi izmjene Zakona kojim bi se oporezivale sve vrste igara na sreću. Sjednica je okončana bez konkretnog zaključka, uz najavu sutrašnje sjednice.

Klub SDA predložio je zaključak da Vlada FBIH u roku od mjesec napravi izmjene Zakona o sreću kojim bi se oporezivale sve vrste igara na sreću. Uz ostalo oporezovali bi se dobici do 100 KM koji se ne evidentiraju, a pod kontrolu bi se stavili i dobici od SMS-a, internet igara i klađenja. Zaključak je na tragu ranije inicijative zastupnika Amira Zukića koji je novinarima danas potvrdio da su prethodnih dana zbog toga njemu i Bakiru Izetbegoviću upućene prijetnje smrću putem pošte i SMS-a.

“Bile su prijetnje upućene putem mailova, putem društvenih mreža. Prije dva dana je došlo i anonimno pismo na Bakira Izetbegovića, kolegu Škalju i mene da prestanemo pričati o kladionicama, inače će nas vozati u gepeku. Ne bojimo se tih prijetnji, istrajet ćemo na izmjenama zakona”, poručio je Zukić.

“I pristici koji se vrše, procedure koje se ubrzavaju nisu korektne, posebno jer smo imali dogovor da je Vlada FBiH ta koja će odraditi ovaj posao”, kazao je Jozo Bagarić iz Kluba poslanika HDZ-a.

Sjednica je na kraju okončana bez konkretnog zaključka, a opoziciji upozorili da „kladioničarski lobiji nastavljaju blokirati Federaciju BiH”.

“Da smo mi zapravo zatvoreni u jednom sistemu u kojem HDZ isključivo zastupa interese jednog vrlo malog lobija, vrlo bogatih ljudi”, smatra Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke u Federalnom parlamentu.

Kladionice koje posluju na području Federacije BiH u prošloj godini imale su prihod od nevjerovatnih 597 miliona i 950 hiljada KM, istovremeno u budžet su uplatile nešto manje od 30 miliona maraka poreza. Dugovanje kladionica u Federaciji BiH na osnovu poreza iznose oko 49 miliona KM.

Kladionice nisu u sistemu PDV-a, a pri tome se vješto izbjegava i plaćanje poreza na dobit zbog čega tako niske cifre.

Upravo zbog ovog enormnog profita ne treba čuditi prijem prošle sedmice na kojem se predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sastao se sa čelnim ljudima triju kladionica u FBiH, naglasivši kako im nije jasna negativana medijska kampanja obzirom da redovno izmiruju svoje obaveze za preko 2.500 zaposlenika. Danas su se ponovno oglasili saopštenjem u kojem su osudili prijetnje smrću.

Podsjetimo da je BIH država s najviše registrovanih kladionica u Evropi, odnosno preko 3.200 uplatnih mjesta koje ostvaruju enormne prihode, ali većina njih ne plaća poreze.

 

Izvor: n1

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close