High TechVijesti

Kipar sa dvije vremenske zone: Grčki dio vraća sat unazad, turski ne

NIKOZIJA – Kada se Kiprani sutra probude, otkriće da njihovo ostrvo nije podijeljeno samo etnički nego i vremenski, javljaju lokalni mediji.

Grčki dio ostrva će sutra, kao i sve zemlje Evropske unije, vratiti kazaljke jedan sat unazad i preći na zimsko računanje vremena, dok će turski ostati u ljetnjem, prenosi hrvatski N1 i dodaje da će time Kipar postati ostrvo sa dvije vremenske zone.

U septembru je Turska donijela odluku da će trajno ostati na ljetnjem računanju vremena, a turski dio Kipra je odlučio da napravi isto jer je sa Turskom povezan bankarskim sektorom, trgovinom, vazduhoplovnim vezama.

Prema navodima tamošnjeg udruženja poslodavaca, vremenska razlika će uzrokovati neugodnosti za 5.000 kiparskih Turaka koji rade na drugoj strani ostrva. Grčkih radnika na turskoj strani gotovo da i nema.

Čelnici kiparskih zajednica u jeku su pregovora o ujedinjenju ostrva po federalnom sistemu. Pregovori se odvijaju uz posredništvo Ujedinjenih nacija.

“UN je fokusiran na postizanje sveuobuhvatnog sporazuma što je prije moguće. Dvije strane će odlučiti kada će i kako rješavati pitanje vremenskih zona”, rekao je portparol UN-a.

Kipar će u međuvremenu postati jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje Nova godina može da se dočeka dvaput, a u nekim slučajevima će za to samo biti potrebno prošetati se niz ulicu.

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close