Stručnjak za međunarodne odnose Lučiano Kaluža izjavio je da je sjednica Savjeta bezbjednosti UN još jednom pokazala sav besmisao funkcije nelegitimnog takozvanog visokog predstavnika u BiH, kao i različit pristup politika EU u odnosu na SAD i Veliku Britaniju.

– Vidjelo se da podršku političkom, ustavnom i socijalnom inženjeringu u Sarajevu više ne pružaju ni dojučerašnji saveznici i da ovakav pristup nema perspektivu za građenje bilo kakvih prihvatljivih odnosa za sve strane u BiH – istakao je Kaluža.

On je naglasio da se problemi u BiH mogu rješavati samo direktnim razgovorom legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda i entiteta, a ne neokolonijalnim nametanjem volje velikih sila i njihovih nelegalno postavljenih funkcionera.

– Takođe, evidentan je različit pristup politika EU u odnosu na SAD i Veliku Britaniju i jučerašnja sjednica je to potpuno pokazala. Delegacija EU u BiH definitivno zagovara potpuno drugačije principe u odnosu na pojedine ambasade koje se, koristeći OHR kao svoj instrument, trude da trajno naruše dosadašnje postignute dogovore unutar BiH – ocijenio je Kaluža.

Prema njegovim riječima, ako se već želi internacionalizacija unutrašnjih pitanja BiH, onda se moraju saslušati i stavovi onih članica Savjeta bezbjednosti UN koji imaju drugačije poglede, kao i regionalnih aktera koji su, i u skladu sa Dejtonom, legitimno zainteresovane strane.

– Nijedan ambasador nema monopol da određuje ko će u tom smislu biti prihvatljiv sagovornik – istakao je Kaluža.

On je zaključio da Republika Srpska sigurno ostaje otvorena za dijalog o svim otvorenim unutrašnjim pitanjima BiH, ne odustajući ni od jednog pedlja svojih prava i vitalnih interesa, prvensteno teritorije i imovine.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakIz NSRS upućeno pismo američkoj senatorki: Pritisci i sila uvode BiH u krizu
Naredni članakVRIJEME: Sutra promjenljivo oblačno i svježije