Vijesti

Kaluža: Građani treba da se jave kancelarijama za strance prije isteka vize

Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža izjavio je Srni da državljani Republike Srpske i BiH kojima ističe pravo na boravak u Njemačkoj, bezvizni boravak i ostale vrste boravka za čije produženje ne postoji pravni osnov, treba da se vrate u BiH prije isteka perioda dozvoljenog boravka.

– Ukoliko u postojećim okolnostima ograničenja u međunarodnom saobraćaju svi pokušaji iznalaženja mogućnosti putovanja u BiH ostanu bez uspjeha, potrebno se obratiti nadležnoj imigracionoj kancelariji u mjestu boravka, prije isteka važećeg prava na boravak – rekao je Kaluža i dodao da su za regulisanje prava na boravak u Njemačkoj nadležne imigracione kancelarije saveznih pokrajina ove države.

On je dodao da državljani Republike Srpske i BiH koji u Njemačkoj borave po osnovu bezviznog režima, do 90 dana, nadležnoj imigracionoj kancelariji treba da dostave lične podatke /ime, prezime, djevojačko prezime, pol, datum i mjesto rođenja, državljanstvo, broj pasoša/, radi regulisanja daljeg prava na boravak.

– Sa ovom prijavom se pokreće postupak, što rezultira da se trenutni boravak smatra dopuštenim do donošenja odluke nadležne imigracione kancelarije. Zahtjev za regulisanje daljeg prava na boravak potrebno je u štampanoj ili drugoj formi imati uz pasoš, te ih predočiti u slučaju kontrole ili prilikom napuštanja Njemačke – istakao je Kaluža.

On je naglasio da državljani Republike Srpske i BiH koji u Njemačkoj borave po osnovu “D” vize ili dozvole boravka, takođe, treba da podnesu zahtjev za produženje prava na boravak nadležnoj imigracionoj kancelariji u mjestu boravka.

– Uz zahtjev je potrebno dostaviti lične podatke, navesti vrstu zahtjeva i broj predmeta ukoliko postoji. Do donošenja odluke nadležne imigracione kancelarije po zahtjevu, zadržava se pravo na boravak po osnovu prethodno izdate vize ili odobrenja boravka – rekao je Kaluža.

On je dodao da je zahtjev za produženje prava na boravak potrebno u štampanoj ili drugoj formi imati uz postojeću vizu/dozvolu boravka i pasoš, te ih predočiti u slučaju kontrole.

Kaluža je dodao da su, s obzirom na trenutne okolnosti izazvane pandemijom virusa korona, kapaciteti kancelarija ograničeni, te nadležni organi Njemačke upućuju na prethodno informisanje i ostvarivanje kontakta posredstvom internet stranice kancelarije, odnosno komunikaciju posredstvom imejla.

– U tom smislu, sve vrste tih zahtjeva nadležnim imigracionim kancelarijama mogu se podnijeti putem imejla – istakao je Kaluža.

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja državljani Republike Srpske i BiH mogu se obratiti na dežurni broj telefona Ambasade BiH u Berlinu +49 178 6949937 ili imejla konzularno@botschaftbh.de, broj telefona Generalnog konzulata BiH u Minhenu +49899828064 ili imejla gco.minhen@mvp.gov.ba, broj telefona Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu +496990748640 ili imejla gco.frankfurt@mvp.gov.ba, te broj Generalnog konzulata BiH u Štutgartu +4971125383910 ili imejla gkstu@botschaftbh.de.

Foto: nezavisne.com/Ilustracija

Izvor: SRNA


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close