Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić ocijenio je da je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH prije 32 godine bio istorijski čin, te da je sada važno očuvati imovinu, kao i jedinstvo oko ključnih nacionalnih pitanja i okupljanje oko institucija na čelu sa predsjednikom Srpske.

Za sadašnje i buduće generacije, istakao je Kalinić, treba da važi samo jedna pouka – nikada ne bismo stvorili Republiku Srpsku da u ključnim momentima njene istorije nismo pokazali jedinstvo, hrabrost i jasnu viziju šta želimo.

– Zato je danas, osim beskompromisne borbe da sačuvamo imovinu, izuzetno važno i da oko ključnih nacionalnih pitanja budemo jedinstveni i okupljeni oko institucije predsjednika Republike i Narodne skupštine i naših predstavnika u najvišim tijelima BiH i zajedno sa njima sačuvamo ono što je uz velike žrtve stvoreno – naveo je Kalinić, koji je i poslanik prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH.

Kalinić napominje da je prije 32 godine u Sarajevu osnovana Skupština srpskog naroda u BiH, što se dešavalo u trenutku raspada bivše SFRЈ, a nakon sloma Saveza komunista kao vodeće političke snage i neuspjeha reformista Ante Markovića da sačuvaju Јugoslaviju.

– Sa ove distance gledano, osnivanje Srpske skupštine bio je istorijski i po mnogo čemu jedinstven odgovor srpskih poslanika u tadašnjoj Skupštini SR BiH na jednostranu i od Zapada podstaknutu i podržanu odluku Muslimana i Hrvata da se BiH /prateći trend Slovenije i Hrvatske/ otcijepi iz tadašnje Јugoslavije i jednostrano proglasi nezavisnost – rekao je Kalinić.

U ovom istorijskom potezu, naveo je on, nezamjenjiva je bila predvodnička uloga tadašnjeg SDS-a.

– Ali, značajnu snagu srpskom jedinstvu toga vremena dali su i srpski poslanici iz drugih političkih partija, a prije svega Srbi reformisti koji su shvatili da ne mogu biti mimo sudbine svoga naroda i teških iskušenja koja ga čekaju pred nadolazećim tragičnim ratnim događajima – rekao je Kalinić, koji je u to vrijeme bio šef Poslaničkog kluba reformista.

Prema njegovim riječima, ostalo je zabilježeno da su tada svi srpski poslanici odbili takozvanu Deklaraciju o nezavisnosti BiH koju su predložili SDA i HDZ /uvezanih zastava/ i napustili skupštinske klupe.

On dodaje da je novoformirana Skupština srpskog naroda ubrzo donijela odluku o plebiscitu koji je održan 9. i 10. novembra 1991. godine i na kojem se ogromna većina Srba u BiH /98 odsto/ izjasnila za ostanak u krnjoj Јugoslaviji.

– Ista Skupština je 9. januara 1992. godine donijela još jednu istorijsku odluku – proglasila je Republiku Srpsku. Muslimanske i hrvatske političke partije u tada već krnjoj Skupštini BiH raspisuju referendum o nezavisnosti BiH koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. Zapadni moćnici su taj referendum kvalifikovali kao građanski, što je notorna laž – naveo je Kalinić.

Istina je, naglašava on, da je ogroman broj Srba bojkotovao taj referendum, pa je to ustvari bio muslimansko-hrvatski referendum.

Prema njegovim riječima, jasno je da je Republika Srpska nastala u miru i da su Srbi ponajmanje željeli još jedan ratni sukob.

– Zato je i te kako važno da se sa dužnim poštovanjem sjećamo svih onih poslanika i članova prvih vlada Republike Srpske, kao i naših boraca i mučenika koji su stvorili temelje, a njihovi nasljednici nastavili su da izgrađuju ovu našu srpsku državu. Asocijacija “Stvaraoci Republike Srpske” kojoj pripadaju i prvi poslanici nastavlja da njeguje kulturu sjećanja na stvaranje Srpske i narednih dana i mjeseci nizom događaja će obilježiti i 24. oktobar 1991. godine kao i sve druge važnije datume nakon njega – poručio je Kalinić.

Narodna skupština formirana je u Sarajevu na današnji dan prije 32 godine kao Skupština srpskog naroda u BiH.

Na toj prvoj sjednici raspisan je plebiscit i usvojena Deklaracija o ostajanju srpskog naroda u zajedničkoj državi Јugoslaviji.

Poslanici Narodne skupštine su 9. januara 1992. godine usvojili Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i taj dan se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan Republike.

Narodna skupština je 28. februara 1992. godine donijela Ustav, kao utemeljenje pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakU Banjaluci se nastavlja “Balkanski dijalog”
Naredni članakProizvodnja mlijeka u avgustu manja za 24,2 odsto