Brojna domaćinstva koriste drva za grijanje, a da biste dobili maksimum toplotne efikasnosti tokom grijne sezone, drva za ogrev treba da budu pravilno pripremljena i skladištena.

U nastavku možete pročitati nekoliko korisnih savjeta o tome kako pravilno složiti i skladištiti drva za zimu.

Izdignite drva od zemlje

Preporuka je da drva za ogrev složite tako da budu izdignuta nekoliko centimetara od zemlje. Naime, ukoliko su drva naslagana direktno na zemlju, tada nema pravilnog protoka vazduha. U takvoj situaciji drvo postaje vlažno, i ne gori dobro, a pored toga, povećavate nivo vlage koji dodatno ulazi u drvo, koja dalje može dovesti do pojave buđi, gljivica ili čak ubrzati proces propadanja.

Drvo nemojte stavljati direktno na zemlju, kako ne bi upijalo vlagu i buđ. Stavite pod njega stare palete ili najlone, kako biste ga zaštitili. Savjet je da drva postavite na šljunak, cigle ili panele, a ako ne možete da primijenite te tehnike, stavite donji sloj drveta tako da kora naliježe na zemlju, jer će se na taj način smanjiti prodor vlage u drvo.

Pravilno složite drva

Izuzetno je važno da drva složite tako da omogućite pravilno sušenje. Ako ih samo nabacate, ona koja su u sredini gomile će ostati vlažna i “zelena”.

Kada se drvo posiječe, njegove ćelije sadrže više od 50 odsto vode. Spaljivanjem takvog mokrog i “zelenog” drveta stvara se otpadna toplota i para, zbog čega nastaje zapaljivi acidni katran koji brzo oštećuje vašu peć i dimnjak, te povećava količinu dima u prostoriji i emisiju štetnih materija u atmosferu.

Drva složite u jednom ravnom redu za najbolju ventilaciju, do visine od oko 1,5 metara za najbolje rezultate.

Sve u svemu, korišćenje suvog drveta može uštedjeti novac i zaštititi zdravlje smanjenjem emisija.

Izaberite najbolju lokaciju

Veoma je važno da svoja drva postavite na mjesto koje je dosta izloženo suncu. Idealno je da tu bude tokom ljetnjih mjeseci, da se dobro osuši, kako bi što bolje gorjelo tokom zime.

Takođe, postavite ih tako da postoji dobra cirkulacija vazduha, jer i to doprinosi boljem sušenju. Preporuka je i da slažete drva najmanje devet metara od kuće, jer tako smanjujete rizik da eventualni požar zahvati kuću, ali sprečavate i da insekti, poput termita, dopru do vašeg životnog prostora.

Zaštitite drva od snijega i kiše

Kada pokrivate drva, potrudite se da to uradite tako da ona ne budu u potpunosti bez vazduha, jer u tom slučaju možete zarobiti vlagu i spriječiti drvo da se pravilno osuši.

Zbog toga se savjetuje da pokrijete gornji sloj drva ceradom ili nekim sličnim materijalom.

Dobar način da zaštitite drva od snijega i kiše, dok ujedno omogućavate dovoljan protok vazduha, jeste i da izgradite poseban objekat koji će vam to omogućiti.

Isto tako, ukoliko u te svrhe koristite šupu za drva, trebalo bi da se vodite time da uvijek prvo ložite drva koja ste prva unijeli, jer su ona najsuvlja.

Ukoliko se pridržavate ovih jednostavnih pravila, sasvim je sigurno da ćete imati drva koja će vas dobro zagrijati tokom zime.

Foto: Unpslash/Andreas Pajuvirta

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKako razlikovati grip od prehlade?
Naredni članakPUTEVI: Vlažni kolovozi, magla preko prevoja