Pitate li se da li lijekovi utiču na vid više nego što mogu koristiti? Jesu li vam oči suve? Jesu li crvene, vodene ili vas svrbe? Je li vam vid zamagljen? Mogli biste okriviti vrijeme, godine ili možda vašu mačku. Ali, uzmite u obzir i ovo – uzrok se možda nalazi u lijekovima koje koristite.

Razni lijekovi mogu uzrokovati probleme s vidom. Neke od nuspojava lijekova su zanemarive, poput suvoće očiju, ali neke mogu biti mnogo ozbiljnije te dovesti do gubitka vida.

Nazovite svog ljekara odmah ukoliko primijetite ikakve promjene u vezi vašeg vida. Ponesite listu svih lijekova koje koristite, uključujući i dodatke ishrani, takođe i one koji su na prirodnoj bazi. Ako vaš doktor utvrdi da je nešto od toga uzrok problemu – promijeniće lijek, prilagoditi dozu ili tretirati simptome.

Kako lijekovi utiču na vid – pripazite na sljedeće simptome

Suhe oči

Svaki put kada trepnete, suze se rasprše površinom vašeg oka. To uklanja nečistoće iz vašeg oka i sprječava infekcije. Takođe pomaže da vidite bistro. Neki lijekovi uzrokuju smanjenje proizvodnje količine suza. Ako se to dogodi, oči vas mogu boljeti ili žariti. Takođe možete imati osjećaj kao da je nešto “zapelo” u njima, a može se pojaviti i zamagljen vid ili prevelika osjetljivost na svjetlost.

Ukoliko koristite neke od sljedećih lijekova, mogli biste imati suhe oči:

 Diuretici

 Antihistaminici

– Antidepresivi

– Lijekovi za smanjenje holesterola

 Beta-blokatori

 Kontracepcione pilule

Ne trčite odmah u apoteku po kapi za oči. Nazovite vašeg ljekara. Sastojci u kapima mogu iziritirati osjetljive oči i pogoršati stanje.

Intraoperacioni sindrom meke šarenice (IFIS)

Ovaj sindrom mogao bi se pojaviti ukoliko ste uzimali lijek tamsulozin (Tamosin), ali moguće je da to niti ne saznate osim u slučaju operacije sive mrene (katarakte).

Šarenica, obojeni dio oka, je u normalnom stanju kruta. Ali s intraoperacionim sindromom meke šarenice (IFIS), postaje opuštena tokom operacije katarakte. Doktori vjeruju da je razlog tome taj što lijek utiče na tonus mišića u oku. IFIS može uzrokovati mnoge probleme, uključujući i gubitak vida. Mogli biste biti u riziku od ovog sindroma čak ako i prestanete koristiti tamsulozin i više od godinu dana prije operacije. Budite sigurni da ste obavijestili ljekara na vrijeme, ukoliko ste koristili ovaj lijek, kako biste redukovali rizik od komplikacija.

Osjetljivost na svjetlost

Posežete li za sunčanim naočalama u svakoj mogućoj prilici? Kada izađete na dnevno svijetlo, da li je vaša prva reakcija zaštiti oči? Ovi lijekovi utiču na vid, možete postati preosjetljivi na svjetlost:

– Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID)

– Antibiotici

– Lijekovi protiv akni

– Diuretici za tretiranje visokog krvnog pritiska

Klonite se sunca tokom najkritičnijih sati (10.00h – 16.00h) kako biste zaštitili svoje oči. Takođe nosite šešire ili kačkete, po mogućnosti sa širokim šilotm te sunčane naočale kako biste se zaštitili od štetnih UV zraka.

Glaukom

Uzrok glaukoma je povišen očni pritisak ili oštećenje njegovog glavnog živca. Možete djelimično izgubiti vid ili postati potpuno slijepi ako ga ne liječite.

Lijekovi koji utiču na vid – poput kortikosteroida mogu ga prouzrokovati. Doktori još ne znaju zašto je to tako. Neki od njih vjeruju kako je uzrok tome što ti lijekovi mogu promijeniti strukturu oka te izazvati nakupljanje tekućine u oku. Kada počnete koristiti steroide, vaš ljekare bi trebao povećati učestalost očnih pregleda kako bi uočio bilo kakve znakove na vrijeme.

Više je vrsta glaukoma. Akutni glaukom zatvorenog ugla jeste hitan slučaj, prenosi “Dioptrija”. Događa se kada tekućina iz prednjeg dijela oka ostane zatočena i prouzrokuje naglo povećanje očnog pritiska. Ukoliko se ne liječi, može izazvati sljepoću.

Odmah kontaktirajte oftalmologa ako imate kombinaciju sljedećih simptoma:

– Jak bol u očima popraćena mučninom

– Crvenilo očiju

– Zamagljen vid

– Lijekovi protiv depresije, Parkinsonove bolesti, epilepsije, čireva, astme, aritmije i hemoroida mogu također proizvesti ovaj tip glaukoma.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKako da vam kiseli kupus bude žut kao dukat
Naredni članakPUTEVI: Magla smanjuje vidljivost, učestali odroni