Vijesti

Kada će građani Doboja i Srebrenice na izbore? (VIDEO)

Sud BiH odbacio je sve žalbe na odluke Centralne izborne komisije kojima se poništavaju izbori u Doboju i Srebrenici. To znači da će CIK uskoro saopštiti datum održavanja ponovljenih izbora. Iz SNSD-a poručuju da je riječ o političkoj, a ne pravnoj odluci, za koju odgovornost snose SDS i PDP.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar, zadovoljan presudom Suda BiH, kaže da od novca zavisi kad će biti održani ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju. Poznato je da će biti formirani novi birački odbori.

– Po Izbornom zakonu izbori se finansiraju pola iz budžeta BiH, za troškove CIK-a, a pola iz lokalnih zajednica, tako da ćemo to morati da iskomuniciramo i sa Savjetom ministara, pa će i od toga zavisiti i sam datum izbora – navodi Bakalar.

Da je odluka CIK-a o poništavanju izbora sramna, a presuda BiH skandalozna i isključivo politički motivisana, kaže portparol SNSD-a Radovan Kovačević. Nevjerovatno je, kaže, što Sud nije uvažio činjenice da je CIK probio zakonske rokove pri donošenju odluke i da nije prihvaćen prigovor da su grafološka vještačenja obavljala nestručna lica. Za novonastalu situciju prvenstveno optužuje SDS-ove i PDP-ove članove CIK-a, koje je, kako kaže, u tu instituciju zbog ovakvih situacija postavila SDA.

– Ova odluka je probni balon, priprema terena za opšte izbore 2022. godine, kad je potrebno umjesto onih koji su izbor građana Republike Srpske nametnuti one koji su izbor /lidera SDA/ Bakira Izetbegovića, a čuli smo da je Izetbegović rekao da su Srbi loš narod, jer biraju Milorada Dodika i SNSD – kaže Kovačević.


Da vještačenja potpisa na zapisnicima sa izbora ili nisu uopšte rađena ili su ih radila nestručna lica, tvrdi direktor banjalučkog Forenzičkog centra za vještačenje dokumenata Dane Branković. Naglašava da u Federaciji BiH nema nijednog diplomiranog inženjera grafičke tehnologije i da mu nije jasno kome je uopšte povjeren ovako osjetljiv zadatak.

– Ako je vještačenje spornih potpisa na zapisnicima na pojedinim biračkim mjestima u Srebrenici i gradu Doboju uradio vještak, koji nije diplomirani inženjer grafičke tehnologije, on je nestručan da to uradi – tvrdi Branković.

U Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenice i danas ostaju pri stavu da na izborima nije bilo nepravilnosti.

– Niko od članova Komisije ili posmatrača nije utvdio nikakve nepravilnosti, niti tražio da uđe u zapisnik – rekao je Admir Hasanović, predsjednik Biračkog odbora u školi u Skelanima.

Podsjetimo, CIK je poništio rezultate izbora sa 26 od 28 biračkim mjesta u Srebrenici i 89 od 108 birališta u Doboju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close