Vijesti

JZU ,,Dom zdravlja“ Doboj: Stomatološki sistematski pregled školske djece 2019. godine

Služba preventivne, dječije i opšte stomatologije JZU ,,Dom zdravlja“ Doboj obaviće u narednom periodu stomatološki sistematski pregled školske djece trećih, petih, sedmih i devetih razreda svih osnovnih škola na području Grada Doboja.

Akcenat je ipak stavljen na stomatološki sistematski pregled djece u prigradskim i seoskim školama kojima je i teže dostupan dolazak kod svog stomatologa.

Djeca koja su ranije već bila uključena u ove stomatološke preglede pristupaju pregledu bez straha jer znaju koliko je to bitno za njih, a i naši timovi se uvijek trude da sam pregled bude i interesantan i zabavan za djecu.

Stomatološki sistematski pregled školske djece ima za cilj da spriječi pojavu oboljenja, dijagnostikuje oboljenje tvrdih zubnih tkiva, spriječi dalji razvoj bolesti i eventualne komplikacije. Iako je u svojoj osnovi ovaj pregled preventivni, on se više zasniva na sekundarnoj prevenciji s obzirom na veliki broj karioznih zuba kod naše školske djece.

Stomatološkim sistematskim pregledom školske djece evidentira se trenutno stanje u ustima kod djece, eventualne promjene na tvrdim zubnim tkivima, prisustvo karijesa, promjene na mekim oralnim tkivima, prisustvo gingivitisa, ortodonskih nepravilnosti kao i stepen održavanja oralne higijene. Sve vrijednosti koje se dobiju su tzv epidemiološki indeksi koji služe da se kasnije odredi KIP odnosno karijes indeks prosjek, ali i za određivanje drugih epidemioloških indeksa u preventivnoj stomatologiji.

Pozivamo roditelje djece kod kojih je sistematskim pregledom ustanovljeno prisustvo karioznih zuba, upaljenih desni ili ortodontskih naprevilnosti da se nakon što dobiju obavještenje jave kod dječijeg stomatologa- specijaliste preventivne i dječije stomatologije odnosno specijaliste ortodoncije radi saniranja postojećeg stanja.

Foto: stomatologija.me

Izvor: JZU ,,Dom zdravlja“ Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close