Vijesti

JZU ”Dom zdravlja” Doboj: Predavanje povodom obilježavanja 1. decembra – Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a (FOTO)

Povodom obiležavanja 1. decembra – Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a dobojski Dom zdravlja organizovao je edukativno predavanje za zdravstvene radnike, koji su u najvećem riziku za infekciju HIV virusom.

Zbog prirode posla radnici zaposleni u zdravstvu su pet puta više izloženiji infektivnim materijalima u odnosu na opštu populaciju. Često dolazi do povreda. Osim virusa HIV-a tu su i drugi virusi hepatitis B i C. Ovo predavanje je organizovano sa ciljem da se ukaže na činjenicu da su zdravstveni radnici u potencijalno većem riziku za infekciju HIV virusom, stoga moraju biti edukovani kako da adekvatnim mjerama prevencije smanje taj rizik.

-Postoji niz procedura kako da se zdravstveni radnik zaštiti. Prije svega, ono što treba da radi jeste da koristi lična zaštitna sredstva u svom radu, a to su rukavice, maske, naočare, pregače i mantili. Međutim, ukoliko dođe do akcidenta onda je potrebno ubodnu ranu ili posjekotinu isprati pod mlazom tople vode, inicirati krvarenje, koristiti sapun, obraditi ranu i na kraju ranu prekriti sterilnom kompresom, čime se na taj način završava prva pomoć. Zatim slijedi dijagnostika koja je obavezna nakon akcidenta. Hepatitis B, hepatitis C i HIV se dalje dijagnostikuju prema određenom protokolu koji rade infektolozi u Opštoj bolnici kod nas u Doboju – izjavila je dr Ana Ćeklić Stevanović, JZU ”Dom zdravlja” Doboj.

dr Ana Ćeklić Stevanović, JZU ”Dom zdravlja” Doboj

Osobe HIV pozitivne i oboljele od side stigmatizovane su u društvu. Razlog je neiformisanost.

-Svaka stigma vodi do diskriminacije. Šta to znači u stvari? To znači da se prema takvim osobama u društvu zauzmu određena ponašanja, odnosno da se takvi pojedinci i njihove porodice odbacuju od društva. Ponekad se desi da čak i ne dobiju pravu zdravstvenu zaštitu, zato što postoje određene predrasude o tome šta sve osobe oboljele od HIV-a u stvari mogu da prenesu. Najčešće predrasude o oboljelim od HIV-a vezana su za jednostavna društvena zbivanja, kao npr. da se HIV može prenijeti zagrljajem, pozdravom ili da se HIV može prenijeti ujedom insekta. Postoje čak i određenja vjerovanja da se HIV može prenijeti i ako nosite odjeću koju je ranije nosila osoba oboljela od HIV-a, zatim da se HIV može prenijeti i ako sjedite u istoj prostoriji sa osobama oboljelim od HIV-a ili ako se rukujete sa takvim osobama. Opet naglašavam da su sve to predrasude i da to nije tačno – rekla je Mladenka Milanović, psiholog.

Mladenka Milanović, psiholog

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo u Republici Srpskoj registrovano je 132 pacijenta oboljela od virusa HIV-a. Samo u ovoj godini je deset novooboljelih i to osam osoba muškog i dva ženskog pola.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close