Vijesti

JZU „Dom zdravlja” Doboj: Obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi (FOTO)

Zdravstveni radnici dobojskog Doma zdravlja uključili su se u akciju darivanja krvi, koju je ova zdravstvena ustanova u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Republike Srpske organizovala povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi. Osim za medicinare, ova akcija je bila otvorena i za ostale građane.

Četrdesetak zaposlenih u dobojskom Domu zdravlja odazvalo se akciji dobrovoljnog darivanja krvi, u laboratoriji u toj zdravstvenoj ustanovi. Dajana Đukanović dvije decenije spašava živote drugima radeći u Hitnoj službi. Akcija darivanja krvi, kaže dodatna joj je satisfakcija da nekome pomogne.

-Želim svakome da ne vidi, koliko to nekome može spasiti život, ali opet računajte da to nekad može biti neko vaš najmiliji – rekla je Dajana Đukanović, Dom zdravlja Doboj.

-S obzirom da radim u zdravstvenoj ustanovi i da sam nekad davno završila medicinsku školu, znam da je to jedan izuzetno human čin, prije svega iz razloga što ta krv nekome može spasiti život. Danas ili sutra meni, nekome iz moje porodice, ili već danas nekome drugome. Jednom sam pokušala dati krv i nisam uspjela, ni danas nisam bila sigurna hoću li uspjeti, ali ipak jesam i drago mi je zbog toga – izjavila je Mira Cvijanović, Dom zdravlja Doboj.

Iz dobojskog Doma zdravlja su poručili da se dobrovoljni davaoci krvi u laboratoriju mogu javiti i drugim danima.

-Svi građani su dobrodošli da daruju krv. Jedini uslov je da budu zdrave i odrasle osobe uzrasta od 18 do 65 godina, kojima je na ljekarskom pregledu utvrđeno provjerom nivoa hemoglobina da će davanje krvi biti bezbjedno za njih same, a i za one kojima će ta krv biti donirana – rekla je Saška Đekić, specijalista medicinske biohemije u dobojskom Domu zdravlja.

Iz dobojske službe za transfuziologiju kažu da im trenutno najviše nedostaje zaliha krvne grupe AB.  Situacija nije alarmantna, ali ističu slijedi period kada su zalihe krvi smanjene, pa su u ljetnim mjesecima ovakve akcije prijeko potrebne.

-Planski smo preusmjerili akcije darivanja krvi na ljetnje mjesece, da bi se obezbijedila dovoljna količina krvi, koja bi zadovoljila potrebe tokom jula i avgusta mjeseca – izjavila je Tatjana Žigić, transfuziolog.

Zavod za transfuziologiju sedmično i nekoliko puta organizuju akcije darivanja krvi. Pozivaju građane da se odazovu i učine human gest, da daruju životnu tečnost ,kako bi pomogli onima koji je ona potrebna.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close