Vijesti

JZU „Dom zdravlja” Doboj: Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv pušenja (FOTO)

U svijetu se danas obilježava Svjetski dan borbe protiv pušenja. Obilježavanju tog datuma pridružili su se i medicinari u dobojskom Domu zdravlja.

Iz dobojskog Doma zdravlja kažu da aktivnosti u borbi protiv štetnog uticaja duvanskog dima na ljudsko zdravlje provode svakodnevno.  Povodom 31.  maja – Svjetskog dana borbe protiv pušenja sproveli su anketu putem kju-ard koda, po lokalnim ugostiteljskim objektima o štetnosti konzumiranja cigareta. LJekari upozoravaju da je upravo zbog tog poroka znatno povećan broj maliginih oboljenja.

-Mi smo danas imali fokus na činjenici da je u značajnom porastu broj malignih oboljenja, pogotovo respiratornih organa. Isto tako imamo u porastu i druga oboljenja, kao što su hronična opstruktivna bolest, karcinomi probavnog trakta, karcinom bronha, karcinom mokraćne bešike, karcinom dojke, a svi su oni na neki način uzrokovani pušenjem – izjavila je Nada Janjetović, specijalista porodične medicine.

Poražavajuća činjenica je da sve veći broj trudnica puši, uprkos mogućim komplikacijama.

-Najčešće komplikacije koje izazva upotreba duvanskog dima jesu prijevremeni prođaj, neishranjenost mozga kiseonikom, slabo razvijena pluća gdje dolazi do smrtnih ishoda tj. do mrtvorođenih beba – rekla je Tanja Stakušić, Specijalistička ambulanta iz ginekologije i akušerstva, Dom zdravlja Doboj.

Ništa manje duvanski dim ne utiče ni na oralno zdravlje.

-Mnogostrukii je štetni uticaj duvana na zdravlje usta i zubi, ali bih izdvojio prebojavanje zuba kao osnovnu stvar koja dovodi pacijente kod nas. Tu su zatim oštećenja zuba, osjetljivost zuba i tumori usne duplje koji su u velikom porastu, upravo zbog tih kancerogenih materija u duvanskom dimu – izjavio je Goran Subotić, stomatolog.

U okviru obilježavanja Dana borbe protiv pušenja, dobojski Dom zdravlja organizovaće i stručna predavanja, na kojem će govoriti pulmolog. Ljekari upozoravaju da je pored aktivnog podjednako štetno i pasivno pušenje.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close