Vijesti

JZU „Dom zdravlja” Doboj: Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv HOBP-a

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv HOBP-a, koji se obilježava 15. novembra, JZU „Dom zdravlja” Doboj će upriličiti niz aktivnosti. Predviđene su spirometrije u Službi porodične medicine tokom cijelog dana za registrovane pacijente (pušače) iz svih timova.

U Velikoj sali JZU „Dom zdravlja” Doboj sa početkom u 13 časova biće održano predavanje na temu “Opstruktivne bolesti pluća”, za pacijente koji boluju od HOBP-a i zaposlene ove ustanove. Predavači će biti prim dr Andrea Tomić, prim dr Danijel Atijas i spec. porodične med dr Biljana Vukojević Jelić.

HOBP je bolest pluća sa opstrukcijom (suženjem) disajnih puteva. Uzrok je pojačana zapaljenska reakcija pluća na inhalatorne agense koja dovodi do opstrukcije disajnih puteva.

HOBP čine tri posebne bolesti: hronični bronhitis, emfizem pluća i bolest malih disajnih puteva (hronični bronhiolitis odraslih).

Faktori rizika

Većina pacijenata su pušači, ili su u prošlosti bili pušači. Zagađenje vazduha takođe igra ulogu u nastanku HOBP. Zatim prašina i hemikalije na radnom mjestu, infekcije.

85% pušača razvija HOBP. Kod adolescenata koji počinju da puše prije završetka rasta dolazi do smanjenja maksimalnog razvoja pluća. Dugotrajno pušenje oštećuje pokrete treplji na epitelnim ćelijama bronhijalnog zida, vodi ka hipertrofiji i hiperplaziji žlijezda koje luče sluz.

Simptomi HOBP

Tipični simptomi su hronični kašalj, iskašljavanje gustog sekreta obično bijele boje, zapaljenja disajnih puteva. Karakteristični znaci opstrukcije disajnih puteva su : zamor pri naporu, noćni kašalj, osjećaj gubitka vazduha-dispneja, periferna cijanoza, centralna cijanoza-plava prebojenost dijelova tijela, staklasti nokti, disanje usnama.

Komplikacije koje se mogu javiti su opterećenje desnog srca i njegove hipertrofije. Hipertrofija desne komore dovodi i do dilatacije, što uzrokuje edeme, povećanje jetre, venski zastoj. Pacijenti često dobijaju i zapaljenje pluća. Usled opstrukcije javlja se i emfizem pluća.

Liječenje HOBP

Cilj liječenja je sprječavanje pojave tegoba i njihovo uklanjanje, smanjenje učestalosti i težine perioda pogoršanja bolesti i poboljšanje podnošenja napora. Osnovni lijekovi za uklanjanje tegoba su bronhodilatatori, najbolje primenjeni u obliku aerosola-pumpica. Kortikosteroidi djeluju protiv zapaljenski. U teškim slučajevima se koristi kiseonik. Pumpice pomoću kojih se lijek unosi su najbolji, najkorisniji i najmanje štetan vid terapije.
HOBP je bolest od koje svake godine obolijeva sve više ljudi i predstavlja veliki zdravstveni i socio-ekonomski problem, pa je prevencija u smislu prestanka pušenja najbolji način za smanjenje učestalosti tog oboljenja.

Na regiji Doboja imamo oko 1500 pacijenata koji boluju od nekog vida opstruktivnih plućnih bolesti. U dječijem uzrastu zbog infekcija i alergijskih reakcija nastaje ASTMA, koja je još uvijek reverzibilna bolest – može se izliječiti. Astmatičari su podložni prelasku u HOBP ukoliko se ne liječe adekvatno.

Pripremila
Prim.dr Andrea Tomić

Foto: Facebook/JZU „Dom zdravlja” Doboj

Izvor: JZU „Dom zdravlja” Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close