Vijesti

JZU „Dom zdravlja” Doboj: Edukativno predavanje povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa (FOTO)

Povodom 28. jula Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa dobojski Dom zdravlja organizovao je edukativno predavanje. Riječ je o podmukloj bolesti, koja može trajati godinama bez simptoma, zbog čega je veoma važna prevencija, poručili su ljekari Doma zdravlja Doboj.

Učesnici predavanja

U visokorizične grupe, koje mogu da se zaraze virusom hepatitisa, spadaju prije svega zdravstveni radnici. U toku godine dešava se da zaposleni u zdravstvu dožive na radnom mjestu ubod na iglu. Podaci pokazuju da se inficiraju virusom hepatitisa deset puta češće nego što je to slučaj sa ostalom populacijom.

-Zdravstveni radnik se najčešće može ubosti na iglu prilikom odlaganja infektivne igle. Postoji procedura kako se infektivna igla odlaže u kontejner koji je namijesnki napravljen za tu svrhu, kako bi zdravstveni radnik bez obzira na nošenje zaštitnih rukavica što manje bio u kontaktu sa iglom i kako bi se igla bezbjedno odložila – izjavio je Goran Subotić, stomatolog.

Goran Subotić, stomatolog

-Konkretno meni se to nije nikada desilo, ali ima situacija kada se to desi. Međutim, sada sa nabavkom novih kontejnera za odlaganje medicinskog otpada došlo je do smanjenja uboda na iglu. Što se tiče naše ustanove sve je manje uboda na iglu, mislim da čak prošle godine nismo imali nijedan slučaj uboda na iglu – rekla je Marijana Lazarević, sanitarni inženjer.

Marijana Lazarević, sanitarni inženjer

Osim zdravstvenih radnika ljekari objašnjavaju koje su to još rizične grupe.

To su pacijenti koji idu na dijalizu, pacijenti koje upućujemo na transplantaciju organa i tkiva, pacijenti koji su za vrijeme ratnog perioda od 1992. do 1995. godine primali transfuziju krvi, pacijenti koji su u tom periodu imali neku operaciju, kao i osobe koje rade tetovaže, pirsing ili bilo koju drugu aktivnost koja ugrožava integritet kože – izjavila je dr Nada Janjetović, Služba porodične medicine Dom zdravlja Doboj.

Postoje opšte mjere prevencije, ali i specifične koje su regulisane zakonom. U pitanju je vakcinacija. Ljekari objašnjavaju, koje su to opšte mjere prevencije.

-U našim uslovima gdje radimo, odnosno u zdravstvenim ustanovama to podrazumijeva provođenje adekvatne higijene, sterilizacije, dezinfekcije, korištenje rukavica tokom pregleda i što je možda najvažnije nošenje zaštitne odjeće i obuće – rekla je dr Nada Janjetović, Služba porodične medicine Dom zdravlja Doboj.

Nada Janjetović, Služba porodične medicine Dom zdravlja Doboj

Prema riječima stručnjaka život sa oboljelima od hepatitisa  B ili C dovodi od određenih psihičkih poremećaja, kako oboljelog, tako i ostalih članova porodice. Najčešće se javljaju depresija, poremećaji sna, unosa hrane, ljutnja, bijes, osjećaj bespomoćnosti i slično. Dobojski Centar za zaštitu mentalnog zdravlja se češto susreće sa pacijentima, koji se redovno testiraju na virus hepatitisa. Prema njihovim podacima od 180 registrovanih zavisnika, njih 45 odsto boluje od hepatitisa B ili C.

-To su intravenski zavisnici, ali i adolescenti probatori. Sada testiramo i ljude koji unose nedozvoljene supstance šmrkanjem, što je način transfera uz pomoć cijevčica itd. U standardnoj obradi radimo testove na hepatitis B,C i HIV, znači radi se na transfuziji gore u Bolnici – izjavila je Dejana Cocić Hadžiibrahimović, psihijatar.

Dejana Cocić Hadžiibrahimović, psihijatar

Virus hepatitisa se liječi simptomatski ili specifičnom terapijom, koja se primijenjuje u bolnicama u Srpskoj. Ukoliko se ne otkrije na vrijeme dovodi do trajnih oštećenja jetre, odnosno ciroze ili karcinoma. Testiranje se vrši u Zavodu za transfuziju, a može biti anonimno. Svjetski dan borbe protiv hepatitisa obilježava se 28. jula kao dio globalne kampanje Svjetske zdravstvene organizacije.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close