Vijesti

Jesen donosi poskupljenja

Zbog poskupljenja pšenice u regionu, u Srpskoj će već za petnaestak dana skočiti cena brašna i to do 1,5 KM po vreći od 25 kilograma.

Mlinari poručuju da će, ako cena pšenice i dalje bude išla gore, brašno u RS dodatno poskupeti, a samim tim i pekarski proizvodi.

Podsetimo, cena pšenice u Srbiji već četvrtu sedmicu zaredom raste, pa je ova žitarica za nepun mesec i po dana poskupila za čak 21 odsto.

U Udruženju mlinara Srpske kažu da su upoznati sa ovim podacima, zbog čega već prave kalkulaciju za novu cenu brašna.

Predsednik ovog udruženja Zoran Kos naglašava za Srpskainfo da u naredne dve sedmice cena brašna ne bi trebalo da se menja, u prvom redu zbog starih zaliha.

Međutim, kako ističe, već za 15 dana građani treba da budu spremni na novu cenu, koja će po vreći brašna tipa 500 biti viša i do 1,5 KM.

– Tona pšenice je u pomenutom periodu u Srbiji poskupila za oko 30 evra, odnosno sa 140 na 170 evra. U Mađarskoj tona kvalitetnije pšenice već košta oko 200, a one lošojeg kvaliteta oko 160 evra. S obzirom na to, u Srpskoj će uskoro poskupiti brašno, nakon čega je za očekivati skok cene pekarskih proizvoda – ističe Kos.

Prema njegovim rečima, na našem tržištu vreća brašna poreklom iz Srbije trenutno košta 14, a domaćeg između 15 i 16 KM.

– Mlinari nemaju izbora nego da prate dešavanja u okruženju. Ako pšenica i dalje bude poskupljivala, i cena brašna će dodatno ići gore – kaže Kos.

Sličnog stava su i pekari, koji poručuju da će se značajnije poskupljenje pšenice u regionu odraziti i na cene mlinarskih i pekarskih proizvoda u Srpskoj.

– Do sada je, što zbog kiše, što zbog suše, pšenica poskupila između 20 i 30 odsto, zbog čega su mlinari najavili skok cene brašni. Pekari su nedavno poskupili svoje proizvode, u prvom redu kako bi obezbedili plate zaposlenima. Iz tog razloga, najavljeno poskupljenje brašna neće se značajnije odraziti na naše cene. Međutim, oni koji ih dosad nisu korigovali, u slučaju poskupljenja brašna sada će morati dići cene pekarskih proizvoda – kaže predsednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije RS.

Prema njegovim rečima, procena je da će brašno poskupiti deset do 15 odsto, ali da će se tek nakon žetve znati kakvo će stanje biti sa količinom i kvalitetom pšenice u regionu.

– Ako cena ove žitarica i dalje bude rasla, neminovno je i poskupljenje mlinarskih i pekarskih proizvoda u Srpskoj – naglašava Trivić.

Građane je, naravno, već sada opteretilo najavljeno poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda jer je, kako kažu, reč o robama koje nijedno domaćinstvo ne može da zaobiđe.

– Ma koliko da su poskupljenja brašna i hleba neznatna, to se mora odraziti na kućne budžete, jer svi moramo da kupujemo ove proizvode. S obzirom na skok cene brašna, ne zna se da li se više isplati praviti ili kupovati hleb, a problem su i poskupljenja ostalih prehrambenih proizvoda – kaže Marina S, frizerka iz Banjaluke.

Trgovci potvrđuju da je od početka godine na snazi trend blagog poskupljenja roba široke potrošnje.

– Svake sedmice bude nekoliko poskupljenja, tako da možemo reći da se ona dešavaju u kontinuitetu. Rezultat su poskupljenja goriva, odnosno skoka cena sirovina za proizvodnju i troškova prevoza – objašnjavaju trgovci.

Sve otišlo gore
Krajem aprila u RS je poskupila velika većina proizvoda u prodavnicama, marketima i pekarama. Cene prehrambenih namirnica i ostalih roba široke potrošnje u marketima tada su u proseku otišle za 15 pfeniga, dok su pojedini pekarski proizvodi poskupili za čak 25 odsto.

Tako je, na primer, cena domaćeg hleba sa 1,2 skočila na čak 1,5 KM, sendviča sa dve na 2,3, pita za deset pfeniga. To praktično znači da su u pojedinim pekarama još pre četiri meseca povećane cene svih proizvoda, osim jogurta.

(Srpska.info)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close