Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić razgovarala je danas sa predstavnicima “Nestro grupe” o unapređenju znanja i vještina učenika neophodnih za rad na bezinskim pumpama i dogovorena je izmjena nastavnih planova i programa u okviru zanimanja trgovac i trgovački tehničar.

Na sastanku je konstatovano da je ovo prva inicijativa poslodavca koja se sprovodi na osnovu Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kojim je propisano da se nastavni programi mogu mijenjati do 30 odsto u okviru postojećih tema u nastavnom planu i programu, što omogućava školama da usklade obrazovanje sa potrebama tržišta rada.

Stojičićeva je naglasila da je Ministarstvo otvoreno za razgovore sa poslodavcima da bi se što većem broju učenika obezbijedila kvalitetnija teorijska, ali i praktična znanja u toku redovnog školovanja, koja će im omogućiti veću konkurentnost na tržištu rada.

Ona je pohvalila inicijativu “Nestro grupe”, jer predlažu konkretne primjere unapređenja povezanosti obrazovanja sa tržištem rada, kao i mogućnost sticanja praktičnih znanja i vještina na radnom mjestu, odnosno kod poslodavca, saopšteno je iz Ministarstva.

Na sastanku je dogovorena saradnja škole i “Nestro grupe” o realizacije praktične nastave za učenike koji se školuju u zanimanju trgovački tehničar.

Stojičićeva je istakla da je ovo primjer dobre saradnje poslodavaca sa školama i nadležnim institucijama radi veće povezanosti obrazovanja i tržišta rada.

Ministarstvo prosvjete i kulture prepoznalo je “Nestro grupu” kao značajnog partnera imajući u idu da zapošljavaju oko 450 radnika u navedenom zanimanju i da će učenici koji pokažu posebnu zainteresovanost za rad dobiti priliku za zaposlenje.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Odjeljenje za prostorno uređenje grada Doboja – Obavještenje o javnom uvidu
Naredni članakDOBOJ: Željeznički saobraćaj u režimu lagane vožnje na dionici Doboj-Petrovo novo