Izložba “U velikom formatu” autorke Јelene Mežinski Milovanović biće otvorena večeras od 18 časova u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. Ovom postavkom ANURS obilježava 30 godina rada, ali i započinje međugalerijsku saradnju sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti iz Beograda.

Publika će do 19. novembra moći da vidi djela najznačajnijih srpskih autora druge polovine 20. vijeka: Lubarde, Veličkovića, Popovića, Reljića, Omčikusa, Srbinovića, Milosavljevića, Čelebonovića i Mihailovića.

– Slike se kreću od portreta violinistkinje Marije Mihailović u punoj visini, preko Omčikusovog pogleda na Crmnicu. Zatim do izobilja monumentalne mrtve prirode Čelebonovića iz sredine šeste decenije Milosavljevićeve i Reljićeve inspiracije literaturom iz sedme decenije, Lubardinih i Mihailovićevih varijacija na temu nacionalne istorije, preko osobene postenformelovske njujorške “muze” Miće Popovića, Veličkovićevih pretećih prostora i junaka Srbinovićeve lirske poetike, do Omčikusove pogrebne povorke iz 1980 – saopštili su iz ANURS-a.

Svečano otvaranje izložbe “U velikom formatu” je večeras u 18.00 časova.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakPlenković u BiH
Naredni članakNjemački naučnici napravili revolucionarnu bateriju za EV