Vijesti

Izetbegović pozvao Čovića da zakaže novi sastanak

SARAJEVO – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da u politici nema mjestu ljutnji i pozvao hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića da zakaže novi sastanak u vezi sa mehanizmom koordinacije.

“Pričekaćemo da Čović sazove sastanak, prošli put sam ja to, nažalost neuspješno uradio, pa se nadam da će ovaj put biti uspješniji. Dakle, do njega je”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović kaže da je mehanizam koordinacije faktički riješen u Istočnom Sarajevu na njegovom sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On je objasnio da se u potpisanom dokumentu navodi da će u mehanizamu koordinacije biti i Federacija BiH i kantoni, prenose federalni mediji. ”

Koji su zahtjevi Čovića? Umjesto riječi `kantoni`, da ih pobrojimo: Livanjski, Sarajevski… Nema problema, ako treba takvom formalnom zahtjevu izaći ususret, vrlo rado i idemo dalje”, rekao je Izetbegović.

Komentarišući Čovićevo negodovanje na dogovor Dodik–Izetbegović o mehanizmu koordinacije, te potom nedolazak na sastanak u Konjicu koji je zakazao Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da u politici nema mjesta ljutnji i emocijama. ”

U politici nema ljutnje, u politici postoje samo racionalne i neracionalne emotivne odluke, ja mislim da emotivne nikome ne koriste”, kaže Izetbegović.

On je rekao da nema napretka u BiH bez korektnog odnosa bošnjačkih i hrvatskih predstavnika. “Sa Čovićem se nisam čuo desetak dana, do njega je. Imali smo sastanak na koji nije došao, a meni je preostalo: da li da vjerujem svojim očima ili porukama kojima smo dogovorili taj sastanak.

Vjerovaću onome što je on rekao – da se radilo o nesporazumu”, rekao je Izetbegović.

 

Izvor: nezavisne

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close