Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas da je iz Parlamenta Srpske upućeno pismo senatorki SAD-a DŽin Šahin zbog pritisaka američkih faktora na Srpsku i njeno rukovodstvo.

– U posljednje vrijeme smo primijetili da imamo stalni pritisak američkih faktora. I juče je u Savjetu bezbjednosti predstavnik SAD-a rekao da Savjet nije nadležan za imenovanje viskog predstavnika, nego PIK. Nad nama se sprovodi sila – istakao je Stevandić u Banjaluci.

On je rekao da je zbog toga odlučio da uputi pismo određenim senatorima SAD-a.

– Danas sam uputio pismo senatorki DŽin Šahin, a dobio sam podršku i rukovostva Narodne skupštine. Ovo pismo potpisali su potpredsjednici Petko Rankić i Anja Ljubojević, kao i predstavnici poslaničkih klubova Igor Žunić, Spomenka Stevanović, Kostadin Vasić, Srđan Todorović, Dragan Galić, Maksim Skoko i Predrag Nešić – naveo je Stevandić.

U pismu je izraženo žaljenje i razočarenje zbog izjave senatorke Šahin u kojoj je optužila predsjednika Republike Srpske za podrivanje Dejtonskog sporazuma i pozvala EU da ga sankcioniše.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovana senatorko Šahin,

Ovim putem izražavamo razočaranje i žaljenje u vezi sa Vašom izjavom koju su danas prenijele brojne medijske kuće širom Zapadnog Balkana. Nažalost, Vaše izjave odražavaju vrlo iskrivljen pogled na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu; kao takve, samo će doliti ulje na vatru trenutnih političkih i pravnih razmirica unutar BiH i spriječiti ozbiljniji napredak na njihovom rješavanju i postizanju suštinski važnog kompromisa o neophodnim reformama. Ne samo da ste se upleli u unutrašnja pitanja, političke nesuglasice i demokratske procese unutar BiH, nego ste se pri tom očigledno svrstali na jednu stranu.

Iako ispravno konstatujete da je, nakon proteklih izbora u BiH, Savjet ministara formiran u rekordnom roku, što je omogućilo donošenje važnih odluka i usvajanje propisa neophodnih za buduće članstvo u EU, ne navodite činjenicu da je to bilo moguće upravo zahvaljujući aktivnom učešću i rukovodstvu predsjednika Milorada Dodika i vladajuće koalicije stranaka iz Republike Srpske. Naime, svaki pozitivan razvoj situacije u smislu usvajanja novih propisa moguć je isključivo uz aktivnu podršku legalnih, legitimnih i izabranih predstavnika Republike Srpske.

Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine, na sceni je uporan i agresivan pokušaj urušavanja garancija i prava Republike Srpske predviđenih ovim sporazumom, koji je dio međunarodnog prava. Nezakonite izmjene Dejtonskog sporazuma prijetnjama i upotrebom sile od strane OHR-a, SAD-a i članica EU, stvorile su nestabilnost i gurnule BiH u niz političkih i ustavnih kriza.

Upotreba “bonskih ovlašćenja” i neokolonijalni stav i djelovanje Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira i prethodnih visokih predstavnika, kao i potpuno nezakonito i autokratsko djelovanje Kristijana Šmita, najveća su prijetnja političkoj i ustavnoj stabilnosti u BiH. Apsolutno nepoštovanje međunarodnog prava, vladavine prava, Ustava BiH i Ustava Republike Srpske, kao i nadmenost pokazana uvođenjem sankcija i prijetnji izabranim zvaničnicima i institucijama Republike Srpske, reflektuju ispraznost “zapadnih vrijednosti” i predstavljaju egzistencijalnu prijetnju Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske odražava narodnu volju građana Republike Srpske i više puta je biran uprkos ozbiljnom miješanju vanjskih malignih aktera u izbore, među kojima su i Kristijan Šmit i američki ambasador Majkl Marfi. Građani Republike Srpske preko svojih izabranih predstavnika odbijaju da sjede skrštenih ruku dok njihova prava gaze strane sudije, korumpirani stranac koji tvrdi da je maltene carski namjesnik te grupa bezbojnih i bahatih ambasadora koji ignorišu Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je niz odluka kojima su svi zvaničnici obavezani da odbace nezakonite odluke kojima se krše Dejtonski sporazum, Ustav i zakoni Republike Srpske, kao i temelj međunarodnog prava. Predsjednik Dodik, postupajući u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim nadležnostima i obavezama, postao je centralna meta okrutnih i brutalnih napada poput Vašeg, koje ste iznijeli u intervjuu Glasu Amerike. To je kulminiralo apsurdnim krivičnim prijavama protiv njega, koje same po sebi krše ustave Republike Srpske i BiH, zakone naše zemlje i međunarodno pravo (uključujući i Dejtonski sporazum).

Šmit, neizabrani stranac, nezakonito je i nedemokratski izmijenio krivični zakon BiH kako bi zaštitio nelegalne odluke koje je donio suprotno međunarodnom i domaćem pravu, da bi iznudio poslušnost i poštovanje tih odluka, uspješno ispolitizovao Sud i Tužilaštvo BiH, te pokušao da ućutka i ukloni sa pozicije najvišeg izabranog zvaničnika koji u potpunosti postupa u skladu sa svojim ustavnim i zakonom definisanim nadležnostima. To su razmjere apsurda, nezakonitosti i iracionalnog animoziteta pred kojima su se našli predsjednik Dodik i svi drugi izabrani zvaničnici Republike Srpske.

Senatorko Šahin, uvjereni smo da shvatate da se demokratija ne može nametnuti represijom, sankcijama ili primjenom sile. Zapravo, spoljna politika SAD-a tokom protekle tri decenije nažalost potvrđuje istinitost navedenog, i to nizom neuspjeha, od Iraka do Zapadnog Balkana. Isto tako, ni lojalnost ni ljubav prema državi ne mogu se nametnuti prijetnjama, nasiljem, sankcijama ili represijom; lojalnost i ljubav se zavređuju. Ako BiH želi da opstane, to će biti moguće na osnovu pregovora i dogovora legalnih i legitimnih čelnika tri konstitutivna naroda i građana ove zajedničke države. Ako ne bude bilo volje da se postignu kompromis i dogovor, onda je normalno da mirna alternativa bude razdvajanje, kao u slučaju Srbije i Crne Gore, koje je vaša država omogućila i podržala.

Nadamo se da ćete preispitati svoje zalaganje kada je riječ o našim unutrašnjim pitanjima i da ćete se obavezati da ne činite ništa što bi pogoršalo ionako lošu situaciju u BiH. Pozdravljamo konstruktivnu podršku pregovorima u svrhu rješavanja svih otvorenih pitanja, ali odlučno odbacujemo bilo kakvo vanjsko uplitanje, prijetnje ili postupke koji krše Dejtonski sporazum, međunarodno pravo, naše ustave i zakone. Otvoreni smo za dijalog o svakom pitanju, ali molimo da ne sumnjate i ne potcjenjujete našu odlučnost u ovoj egzistencijalnoj borbi za naša prava i za Republiku Srpsku”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakBukejlović: Srpska neće dozvoliti prenos nadležnosti (VIDEO)
Naredni članakKaluža: Sjednica SB pokazala besmisao funkcije visokog predstavnika