Vijesti

Ivancov: Uvijek sam se zalagao za dejtonska prava entiteta i naroda

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je danas da se uvijek zalagao za dejtonska prava entiteta i naroda u BiH, te da narodi ovdje žive u miru, sarađuju i zajedno traže rješenja.

Ivancov je tokom oproštajne posjete Banjaluci istakao da je za šest godina stekao mnogo prijatelja u BiH, kako u Sarajevu tako i u Banjaluci, da se trudio da sarađuje sa svim političarima u BiH i da nije pravio razliku između političara Bošnjaka, Hrvata ili Srba.

– U svom radu sam se rukovodio diplomatskom praksom. Što se tiče BiH moj rad je bio zasnovan na principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Tako je ispalo da više veza i prijatelja imam u Republici Srpskoj. Ruski i srpski narod su iste vjere, to je jedan od razloga što je tako, imamo opštu kulturu i istoriju i danas s toplim osjećajem kažem doviđenja mojim prijateljima u Banjaluci – rekao je Ivancov novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Ivancov je istakao da je to prijateljstvo zasnovano na toplim duhovnim odnosima i da nije usmjereno protiv bilo koga, već za opšte dobro.

Zahvalio je srpskim prijateljima, istakavši da odlazi sa nadom da je uradio nešto dobro i za Republiku Srpsku, ali i za BiH.

Ivancov je naglasio da odlazi sa nadom da će biti sačuvani dobri odnosi sa lokalnim političarima i da će biti nastavljeni i ubuduće.

– Duboko sam zahvalan predsjedniku Srpske Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću sa kojima smo dosta sarađivali, predsjedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću sa kojim smo takođe imali dobre i prijateljske odnose u nizu praktičnih pitanja, te predsjedavajućem i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku od koga sam puno naučio, kojeg smatram istaknutim političarem u ovoj zemlji i istovremeno sam počašćen da je on i moj prijatelj – naveo je Ivancov.

On je narodu Republike Srpske poželio mir, blagostanje, prosperitet te što skoriji kraj pandemije virusa korona.

Na pitanje kako komentariše obraćanje Savjetu bezbjednosti UN predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Miorada Dodika i visokog predstavnika Valentina Incka, Ivancov je naglasio da “se trudi da ne komentariše ono što kažu političari i šta oni kažu jedni drugima”.

– Svakako smatram da je sastanak na marginama Savjeta bezbjednosti bio koristan i omogućio da članovi Savjeta bezbjednosti UN saslušaju ne samo zvanične nastupe koji se održavaju dva puta godišnje, već i one koji ne predstavljaju samo svoje političke stranke, nego i svoje narode. Da li se to sviđa ili ne sviđa bilo kome, to nije do mene, ali svakako su to bili stavovi. Uvijek u svom radu polazim od toga da treba saslušati svoje kolege i vaš sagovornik može da ima svoju pravdu koja je drugačija od vaše – zaključio je Ivancov.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close