Vijesti

IRB RS: Grad Doboj među 12 lokalnih zajednica potpisnica ugovora za projekte

Predstavnici rukovodstva Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske potpisali su danas ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za sprovođenje razvojnih projekata u 12 lokalnih zajednica u Srpskoj putem “Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj u 2018/2019. godini”.

Direktor IRB-a Srpske Snežana Vujnić rekla je novinarima u Banjaluci da ukupna vrijednost finansiranih projekata u petom ciklusu “Finansijskog mehanizma” iznosi oko 2,1 milion KM, od čega su 1,1 milion KM bespovratna sredstva tog mehanizma, a ostatak vlastito učešće korisnika. 

“Lokalne zajednice iz budžeta moraju obezbijediti najmanje 25 odsto sredstava od vrijednosti projekta, a u okviru `Finansijskog mehanizma` odobrava im se do 100.000 KM”, rekla je Vujnićeva. 

Ona je dodala da se na konkurs u okviru petog ciklusa prijavilo 48 lokalnih zajednica, te da će odabranih 12 projekata, među kojima su oni u oblastima trgovine, razvoja sela i poljoprivrede, biti realizovano u opštinama i gradovima poput Doboja, Laktaša, Vlasenice, Čelinca, Čajniča i Rogatice.

Vujnićeva je rekla da su u okviru proteklih ciklusa “Finansijskog mehanizma” u opštinama i gradovima finansirani i uspješno završeni razvojni projekti na planu izgradnje vrtića, rekonstrukcije vatrogasnih domova i slično. 

“Uskoro počinje šesti ciklus u okviru kojeg će lokalne zajednice imati svesrdnu pomoć IRB-a i da što kvalitetnije pripreme svoje projekte”, rekla je Vujnićeva. 

Načelnik Laktaša Ranko Karapetrović rekao je da su iz te lokalne zajednice aplicirali na konkurs sa projektom “Rastimo zajedno – Unapređenje dostupnosti i kvaliteta programa i usluga predškolskog vaspitanja i obrazovanja na području opštine”. 

“Ukupna vrijednost projekta je oko 166.000 KM od čega je 93.000 KM dobijeno po osnovu `Finansijskog mehanizma`, dok je vlastito učešće 73.000 KM. Planirano je da se sva tri vrtića u opštini u narednom periodu opreme, te da se izgrade igrališta za djecu”, rekao je Karapetrović. 

On je naveo da bi to trebalo doprinijeti povećanju broja korisnika u vrtićima i kvaliteta usluga. 

Predstavnik Ambasade Švajcarske u BiH Dimke Stančev istakla je da je riječ o finansijskom mehanizmu kojim se finansiraju prioriteti lokalnih vlasti i projekti koje su zahtijevali građani. 

“Na ovaj način se uspijeva premostiti situacija između strateških planova Vlade i onih na opštinskom nivoima”, rekla je Stančeva i navela da opštine prave sve bolje projektne prijedloge, a IRB uspijeva da ih prati u okviru “Finansijskog mehanizma” i u skladu sa Grant šemom EU i njenim procedurama. 

“Finansijski mehanizam” uspostavljen je da pruži podršku realizaciji prioriteta utvrđenih strategijama razvoja jedinica lokalne samouprave i tako doprinese jačanju javnih usluga i ruralnog razvoja u Srpskoj. 

Sredstva za njegovo funkcionisanje u ovom ciklusu obezbijedili su Vlada Srpske putem Ministarstva finansija i Vlada Švajcarske putem Razvojnog programa UN u BiH.

Foto: irbrs.com

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close